Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti

Lepote Srbije

11:00

Gastronomija 0

Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

ivanjdan
Printscreen/Youtube

U Srbiji, Ivanjdan se slavi kao porodični praznik, sa običajima koji variraju od kraja do kraja. Mnogi vernici u to vreme posećuju crkve posvećene Svetom Jovanu Krstitelju, čije ime praznik nosi, dok se u mnogim domovima pripremaju specijaliteti poput Ivanjdanskog kolača od kajsija. Ovaj kolač, sa svojim sočnim voćem koje simbolizuje plodnost i obilje, predstavlja ne samo gastronomski užitak već i omaž prirodi koja u to doba godine obiluje plodovima.

Dok slavimo Ivanjdan, možemo se setiti važnosti zajedništva, tradicija koje nas povezuju sa našim korenima i lepote prirode koja nas okružuje. Neka ovaj praznik bude prilika da se radujemo životu i svetlosti koja nas osvetljava putem.

Naše bake su obavezno za ovaj veliki praznik spremale Ivanjdanski kolač, namenjen tome da se porodica okupi i časti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ivanjdanski kolač od kajsija

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

300g brašna
200g putera, sobne temperature
100g šećera
1 jaje
Prstohvat soli
500g svežih kajsija, očišćenih i iseckanih na polovine
Šećer u prahu za posipanje

Uputstvo:

U posudi izmiksajte puter i šećer dok ne postanu kremasti. Dodajte jaje i dobro promešajte. Dodajte brašno i so, pa mesite dok ne dobijete glatko testo. Zamotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Zagrejte rernu na 180°C. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini i stavite ga u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Poređajte kajsije po testu i lagano ih pritisnite. Pecite kolač oko 25-30 minuta, dok ne postane zlatno smeđ. Ostavite kolač da se ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading