Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

U Srbiji, Ivanjdan se slavi kao porodični praznik, sa običajima koji variraju od kraja do kraja. Mnogi vernici u to vreme posećuju crkve posvećene Svetom Jovanu Krstitelju, čije ime praznik nosi, dok se u mnogim domovima pripremaju specijaliteti poput Ivanjdanskog kolača od kajsija. Ovaj kolač, sa svojim sočnim voćem koje simbolizuje plodnost i obilje, predstavlja ne samo gastronomski užitak već i omaž prirodi koja u to doba godine obiluje plodovima.
Dok slavimo Ivanjdan, možemo se setiti važnosti zajedništva, tradicija koje nas povezuju sa našim korenima i lepote prirode koja nas okružuje. Neka ovaj praznik bude prilika da se radujemo životu i svetlosti koja nas osvetljava putem.
Naše bake su obavezno za ovaj veliki praznik spremale Ivanjdanski kolač, namenjen tome da se porodica okupi i časti.
Možda vas zanima:

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice

Kroasan kao iz bakine rerne: Punjen čokoladom i nostalgijom
Francuski klasik u srpskom ruhu, spreman da osvoji vašu trpezu.
Možda vas zanima:

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice

Kroasan kao iz bakine rerne: Punjen čokoladom i nostalgijom
Francuski klasik u srpskom ruhu, spreman da osvoji vašu trpezu.
Možda vas zanima:

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice

Kroasan kao iz bakine rerne: Punjen čokoladom i nostalgijom
Francuski klasik u srpskom ruhu, spreman da osvoji vašu trpezu.
Ivanjdanski kolač od kajsija
Možda vas zanima:

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice

Kroasan kao iz bakine rerne: Punjen čokoladom i nostalgijom
Francuski klasik u srpskom ruhu, spreman da osvoji vašu trpezu.
Možda vas zanima:

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice

Kroasan kao iz bakine rerne: Punjen čokoladom i nostalgijom
Francuski klasik u srpskom ruhu, spreman da osvoji vašu trpezu.
Sastojci:
Možda vas zanima:

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice

Kroasan kao iz bakine rerne: Punjen čokoladom i nostalgijom
Francuski klasik u srpskom ruhu, spreman da osvoji vašu trpezu.
Možda vas zanima:

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice

Kroasan kao iz bakine rerne: Punjen čokoladom i nostalgijom
Francuski klasik u srpskom ruhu, spreman da osvoji vašu trpezu.
300g brašna
200g putera, sobne temperature
100g šećera
1 jaje
Prstohvat soli
500g svežih kajsija, očišćenih i iseckanih na polovine
Šećer u prahu za posipanje
Uputstvo:
U posudi izmiksajte puter i šećer dok ne postanu kremasti. Dodajte jaje i dobro promešajte. Dodajte brašno i so, pa mesite dok ne dobijete glatko testo. Zamotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Zagrejte rernu na 180°C. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini i stavite ga u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Poređajte kajsije po testu i lagano ih pritisnite. Pecite kolač oko 25-30 minuta, dok ne postane zlatno smeđ. Ostavite kolač da se ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite.

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka

NAJSTARIJI SRPSKI POSNI KOLAČ, NA KOJI SU MNOGI ZABORAVILI: Potrebne su vam samo JABUKE i OVO (RECEPT)
Pita sa jabukama je stari recept za brzu i ukusnu poslasticu

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

SLAVA NE MOŽE DA PROĐE BEZ RUM KUGLICA: Starinski kolač - naše bake ih prave po istom receptu vekovima unazad
Rum kuglice su starinski kolač bez kojeg slava ne može da prođe, a naše bake ih prave po istom receptu vekovima unazad

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice
Komentari(0)