LJUTENICA KAO STVORENA ZA OVU ZIMU! Uz nju ćete sve lakše podneti, recept oko kojeg će se otimati

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Ovaj recept vam garantuje hrskavost tokom cele zime.

ljutenica
Shutterstock

Iz Bakine kuhinje nam ovog jutra stiže ljutenica sa šargarepom i papričicama.

Ovaj recept vam garantuje hrskavost tokom cele zime.

Potrebno je:

2 kg. šargarepe

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

250 gr ljute paprike

2 glavice belog luka

peršunov i celerov list

200-250 ml sirćeta alkoholnog l sirćeta

2 kašike soli

1 kašika šećera

200 ml. ulja

Priprema:

Šargarepu oljuštiti malo obariti 5-6 min. Ljutu papriku iseći sitno i ispržiti u ulju.

Šargarepu ohladiti i seći na kolutove, dodati prženu papriku, celer , šećer, so, sirće i sitno seckan beli luk.

Sve dobro izmešati. i pakovati u tegle, staviti pritiskaće i naliti presolcem i zatvoriti dobro.

Rernu uključiti na 90-100 stepeni C na 90 min. gornji i donji grejač i staviti da se ohlade Spakovati u police sa ostalom zimnicom.

Napomena:

U ljutenicu možete staviti kašičicu konnzervansa i dobro izmešati i ostaviti do ujutru opromešati i zatvoriti čistim zatvaračima. Odlična je

Create your own user feedback survey c.id
peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading