Najpoznatiji trubač Balkana biće domaćin Sabora u Guči: Legenda se vraća na mesto gde je sve počelo - dragačevska varošica biće epicentar dobrog provoda u avgustu
Najpoznatiji trubač Balkana, Majstor trube i ambasador srpske muzike, Boban Marković, biće domaćin 64. Dragačevskog sabora trubača u Guči, koji se ove godine održava od 8. do 10. avgusta, u okviru Guča festivala.
Legendarni Marković, koji je trubom osvojio i Guču i svet, vraća se tamo gde je sve počelo – kao domaćin najvažnijeg muzičkog događaja tradicionalne Srbije. Njegova truba, koju je prvi put zasvirao sa sedam godina, danas je simbol umetnosti, ponosa i energije srpskog duha. A ove godine, zajedno sa sinom Markom, priprema nastup koji se s nestrpljenjem iščekuje.
- Program festivala na velikoj pozornici na Stadionu donosi spoj različitih zvukova, kultura i emocija od velikana trube poput Majstora trube Dejana Lazarevića i Bojana Ristića, do najzvučnijih imena domaće muzičke scene poput Coby-ja, Ane Bekute i Dragana Kojića Kebe. Poseban šarm donose i gosti iz Meksika, Nemačke i drugih zemalja uz ritmove koji brišu granice, kažu za RINU organizatori.
Festival tradicionalno počinje 8. avgusta u 11 časova svečanim podizanjem saborske zastave, dok će veliko finale biti u znaku proglašenja najboljih trubača i trubačkih orkestara poslednjeg dana Sabora.
Možda vas zanima:
Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.
Guča – festival trube koji svake godine okuplja ceo svet
Najveći trubački spektakl Balkana gde muzika, tradicija i veselje ne prestaju
Možda vas zanima:
Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.
Guča – festival trube koji svake godine okuplja ceo svet
Najveći trubački spektakl Balkana gde muzika, tradicija i veselje ne prestaju
Možda vas zanima:
Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.
Guča – festival trube koji svake godine okuplja ceo svet
Najveći trubački spektakl Balkana gde muzika, tradicija i veselje ne prestaju
Dani u Guči obeležavaće i nastupi KUD-ova i folklornih ansambala ispred Kulturnog centra Guča, kao i takmičenja zdravičara, izbor najlepše narodne nošnje, defilei, folklorne igre, sajam knjiga i starih zanata – i nezaobilazna atmosfera koju samo Guča može da ponudi.
Uz muziku i tradiciju, neizostavan deo festivala je i bogata gastronomska ponuda – miris pečenja, svadbarskog kupusa i brojnih domaćih specijaliteta šire se ulicama Guče, pretvarajući svaku šetnju u gurmansku avanturu.
Ovog avgusta, sve oči i uši biće uprte u Dragačevo. Guča ostaje mesto gde truba govori umesto reči – i gde tradicija živi u svakom tonu.
SRPSKA BAKA OVAKO PRAVI POSNI JUTARNJI SPECIJALITET! Pita na "baštenski način" - sočna, mirisna i savršeno hrskava
Pogledajte kako se sprema ovo posno jelo!
Posni podvarak iz bakine kuhinje: Specijalitet sa pečenim krompirom i projom, majstorski recept za prave gurmane
Ukusan i izdašan ručak u kojem će cela porodica uživati.
Najmekše domaće kiflice sa džemom — bez kvasca, savršene za doručak ili večeru
Ako tražite brzi doručak/večeru ili prijatni desert za goste — isprobajte ovaj recept!
Posne krofne iz Banata – vazdušaste i bez kapi ulja! Trik koji domaćice znaju decenijama
Jednostavan trik sa alkoholom pravi čaroliju.
Pronašli smo recept za najlepše posne čvarke: Hrskavi su, slasni & podjednako ukusni kao i mrsni, a spremni za 15 minuta
U vreme Božićnog posta, mnogi traže načine da uživaju u omiljenim ukusima, ali u posnoj verziji.
Komentari(0)