Najpoznatiji trubač Balkana biće domaćin Sabora u Guči: Legenda se vraća na mesto gde je sve počelo - dragačevska varošica biće epicentar dobrog provoda u avgustu
Najpoznatiji trubač Balkana, Majstor trube i ambasador srpske muzike, Boban Marković, biće domaćin 64. Dragačevskog sabora trubača u Guči, koji se ove godine održava od 8. do 10. avgusta, u okviru Guča festivala.
Legendarni Marković, koji je trubom osvojio i Guču i svet, vraća se tamo gde je sve počelo – kao domaćin najvažnijeg muzičkog događaja tradicionalne Srbije. Njegova truba, koju je prvi put zasvirao sa sedam godina, danas je simbol umetnosti, ponosa i energije srpskog duha. A ove godine, zajedno sa sinom Markom, priprema nastup koji se s nestrpljenjem iščekuje.
- Program festivala na velikoj pozornici na Stadionu donosi spoj različitih zvukova, kultura i emocija od velikana trube poput Majstora trube Dejana Lazarevića i Bojana Ristića, do najzvučnijih imena domaće muzičke scene poput Coby-ja, Ane Bekute i Dragana Kojića Kebe. Poseban šarm donose i gosti iz Meksika, Nemačke i drugih zemalja uz ritmove koji brišu granice, kažu za RINU organizatori.
Festival tradicionalno počinje 8. avgusta u 11 časova svečanim podizanjem saborske zastave, dok će veliko finale biti u znaku proglašenja najboljih trubača i trubačkih orkestara poslednjeg dana Sabora.
Možda vas zanima:
Guča – festival trube koji svake godine okuplja ceo svet
Najveći trubački spektakl Balkana gde muzika, tradicija i veselje ne prestaju
Prasetina 2500, jagnjetina 3.000 a domaći doručak 500 dinara: Ovo su cene za Sabor trubača u Guči - organizatori se nadaju da neće biti "divljanja" pojedinaca
Sitno, najsitnije se odbrojava do početka čuvenog Sabora trubača u Guči koji je zakazan za četvrtak 1. avgust.
Možda vas zanima:
Guča – festival trube koji svake godine okuplja ceo svet
Najveći trubački spektakl Balkana gde muzika, tradicija i veselje ne prestaju
Prasetina 2500, jagnjetina 3.000 a domaći doručak 500 dinara: Ovo su cene za Sabor trubača u Guči - organizatori se nadaju da neće biti "divljanja" pojedinaca
Sitno, najsitnije se odbrojava do početka čuvenog Sabora trubača u Guči koji je zakazan za četvrtak 1. avgust.
Možda vas zanima:
Guča – festival trube koji svake godine okuplja ceo svet
Najveći trubački spektakl Balkana gde muzika, tradicija i veselje ne prestaju
Prasetina 2500, jagnjetina 3.000 a domaći doručak 500 dinara: Ovo su cene za Sabor trubača u Guči - organizatori se nadaju da neće biti "divljanja" pojedinaca
Sitno, najsitnije se odbrojava do početka čuvenog Sabora trubača u Guči koji je zakazan za četvrtak 1. avgust.
Dani u Guči obeležavaće i nastupi KUD-ova i folklornih ansambala ispred Kulturnog centra Guča, kao i takmičenja zdravičara, izbor najlepše narodne nošnje, defilei, folklorne igre, sajam knjiga i starih zanata – i nezaobilazna atmosfera koju samo Guča može da ponudi.
Uz muziku i tradiciju, neizostavan deo festivala je i bogata gastronomska ponuda – miris pečenja, svadbarskog kupusa i brojnih domaćih specijaliteta šire se ulicama Guče, pretvarajući svaku šetnju u gurmansku avanturu.
Ovog avgusta, sve oči i uši biće uprte u Dragačevo. Guča ostaje mesto gde truba govori umesto reči – i gde tradicija živi u svakom tonu.
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Komentari(0)