Ovako su nekad jeli Jugosloveni: Originalni recept za pasulj iz JNA, mere date u gram, jedan sastojak upada u oči,
Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u kuhinji, tako da ni tu nema iznenađenja

Imamo originalni recept za pasulj iz JNA. Ispašće vam baš kako treba jer su sve mere u receptu tačne u gram, tako da nema mesta za greške.
Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u kuhinji, tako da ni tu nema iznenađenja. Jedino što bi moglo da vam upadne u oči je goveđe meso umesto onog na što smo inače naviknuti da vidimo u pasulju, poput suvog svinjskog mesa ili kobasica. Naravno da vi možete staviti ono što vam se više sviđa.
Zaprška će mu dati gustoću, a tek pred kraj, kada je dodajete, smete da promešate pasulj. Ako to uradite ranije, zrna bi mogla da se raspadnu. Ovde možete koristiti bilo koji suvi pasulj.
Sastojci (za JEDNU osobu):
120 g suvog pasulja
8 g brašna
25 g crvenog luka
1 g belog luka
10 g šargarepe
3 g koncentrata paradajza
100 g goveđeg mesa
20 g masti ili ulja
0,3 g paprike u prahu
0,1 g bibera
1 g peršunovog lista
0,01 g lovorovog lista
so
Priprema:
1. Natopite i stavite pasulj da se kuva
Prebran pasulj potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom mestu da se natopi 1-3 sata.
Zatim ocedite vodu u kojoj je pasulj potapan, pa ga stavite u pogodnu posudu, nalijte hladnom vodom i kuvajte 10-15 minuta od ključanja.
2. Dinstajte povrće
U međuvremenu na deo zagrejane masnoće dodajte polovinu sitno seckanog crvenog luka i šargarepu, iseckanu na sitnije kockice ili narendanu, malo propržite, pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i isečeno na kocke.
Sve zajedno dinstajte dok ne ispari tečnost, skinite s vatre i stavite sa strane.
3. Dodajte ostatak povrća u pasulj
Iz prokuvanog pasulja ocedite vodu pa dodajte polovinu sitno seckanog luk i prodinstano meso koje ste stavili sa strane.
Prelijte toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuvajte uz povremeno dolivanje tople vode dok sve ne omekša.
4. Napravite zapršku
Preostalu masnoću zagrejte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, sklonite s vatre i dodajte papriku u prahu i sitno seckani beli luk.
5. Dodajte začine u pasulj
Kada pasulj omekša, dodajte lovorov list, koncentrat paradajza prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz stalno mešanje pasulja da se ne zgrudva.
Pasulj sa zaprškom kuvajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuvanje završeno, dodajte biber, sitno seckan peršunov list i po potrebi još soli.
Napomena: Pasulj se pri kuvanju ne sme mešati sve do dodavanja zaprške da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.

Ovako su nekad jeli Jugosloveni: Originalni recept za pasulj iz JNA, mere date u gram, jedan sastojak upada u oči,
Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u kuhinji, tako da ni tu nema iznenađenja

Mafini sa sirom i šunkom: Odlični za iznenadne goste (VIDEO)
Ovi slani mafini napravljeni su od hrskavih kora i bogatog nadeva od fete, jogurta i jaja, uz dodatak slanine i šunke

Nema čekanja da nadođe testo! Najmekši uštipci koji ste probali, a bez kvasca: Svi imamo ove sastojke u kući
Šupljikavi, vazdušasti i slasni uštipci uvek su dobra ideja za ukusan doručak posle kojeg niko u kući ne ostaje gladan

Samo retki znaju čemu služi fioka ispod rerne: Nije za čuvanje plehova, ovo je prava svrha
Da li fioka ispod rerne služi samo za odlaganje posuđa i plehova? Možda ćete se iznenaditi kada saznate njenu pravu svrhu!

Istina o supi iz kesice: Kada ovo saznate, više je nećete skuvati
Brza, jednostavna i naizgled praktična – supa iz kesice je mnogima omiljeno rešenje kada nemaju vremena za kuvanje. Ali ono što se krije u njenom sastavu može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje, upozoravaju stručnjaci.
Komentari(0)