Ovako su nekad jeli Jugosloveni: Originalni recept za pasulj iz JNA, mere date u gram, jedan sastojak upada u oči,
Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u kuhinji, tako da ni tu nema iznenađenja
Imamo originalni recept za pasulj iz JNA. Ispašće vam baš kako treba jer su sve mere u receptu tačne u gram, tako da nema mesta za greške.
Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u kuhinji, tako da ni tu nema iznenađenja. Jedino što bi moglo da vam upadne u oči je goveđe meso umesto onog na što smo inače naviknuti da vidimo u pasulju, poput suvog svinjskog mesa ili kobasica. Naravno da vi možete staviti ono što vam se više sviđa.
Zaprška će mu dati gustoću, a tek pred kraj, kada je dodajete, smete da promešate pasulj. Ako to uradite ranije, zrna bi mogla da se raspadnu. Ovde možete koristiti bilo koji suvi pasulj.
Sastojci (za JEDNU osobu):
120 g suvog pasulja
8 g brašna
25 g crvenog luka
1 g belog luka
10 g šargarepe
3 g koncentrata paradajza
100 g goveđeg mesa
20 g masti ili ulja
0,3 g paprike u prahu
0,1 g bibera
1 g peršunovog lista
0,01 g lovorovog lista
so
Priprema:
1. Natopite i stavite pasulj da se kuva
Prebran pasulj potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom mestu da se natopi 1-3 sata.
Zatim ocedite vodu u kojoj je pasulj potapan, pa ga stavite u pogodnu posudu, nalijte hladnom vodom i kuvajte 10-15 minuta od ključanja.
2. Dinstajte povrće
U međuvremenu na deo zagrejane masnoće dodajte polovinu sitno seckanog crvenog luka i šargarepu, iseckanu na sitnije kockice ili narendanu, malo propržite, pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i isečeno na kocke.
Sve zajedno dinstajte dok ne ispari tečnost, skinite s vatre i stavite sa strane.
3. Dodajte ostatak povrća u pasulj
Iz prokuvanog pasulja ocedite vodu pa dodajte polovinu sitno seckanog luk i prodinstano meso koje ste stavili sa strane.
Prelijte toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuvajte uz povremeno dolivanje tople vode dok sve ne omekša.
4. Napravite zapršku
Preostalu masnoću zagrejte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, sklonite s vatre i dodajte papriku u prahu i sitno seckani beli luk.
5. Dodajte začine u pasulj
Kada pasulj omekša, dodajte lovorov list, koncentrat paradajza prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz stalno mešanje pasulja da se ne zgrudva.
Pasulj sa zaprškom kuvajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuvanje završeno, dodajte biber, sitno seckan peršunov list i po potrebi još soli.
Napomena: Pasulj se pri kuvanju ne sme mešati sve do dodavanja zaprške da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.
Komentari(2)
S2
22.07.2025 18:28
Kalesu
22.07.2025 23:09
Ovde su date mere za manju količinu, ali sav štos je u tome, da je u originalnoj recepturi data količina za veći broj porcija, a i u vojnoj kuhinji se kuva i za još više i lakše je tačno odmeriti količine namirnica. U malim razmerima je to mnogo teže i zato u kućnoj varijanti nikad ne ispadne sasvim isto kao u kasarni.
Nisu ga jeli samo Jugosloveni. Vojnički pasulj se i danas sprema u Vojsci Srbije po istoj recepturi. Štaviše srpski vojnik jede pasulj još od Balkanskih ratova jer je najlakši za čuvanje, transport a hranljiv je i lako se sprema na terenu.