Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom

Kiza R

18:00

Gastronomija 0

Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice

pogača
Shutterstock

Šta je prpeć

Prpeć (ili prpec) je stari vojvođanski specijalitet, najčešće pripreman u Sremu i Banatu. Nekada je služio kao užina, doručak ili dodatak uz čorbe, naročito kada ostane viška testa od hleba. Premazan svinjskom mašću, posut alevom paprikom i pečen do hrskave savršenosti, prpeć je bio omiljen u mnogim domaćinstvima, ali je vremenom gotovo nestao iz svakodnevne upotrebe.

Sastojci

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema

U mlakoj vodi razmutite kvasac i šećer. Ostavite da odstoji 10 minuta da zapeni. U veću činiju sipajte brašno, dodajte so i nadošli kvasac. Zamesite glatko, mekano testo. Po potrebi dodajte još malo brašna. Pokrijte krpom i ostavite da naraste oko 45 minuta.

Kad testo naraste, razvucite ga na pobrašnjenu površinu u krug debljine 1–1,5 cm. Prebacite ga u pleh obložen papirom za pečenje.

U manjoj šerpici otopite mast, dodajte alevu papriku i prstohvat soli. Premažite testo preko cele površine. Po želji, možete izbušiti testo viljuškom da se ravnomerno peče.

Pecite u rerni zagrejanoj na 220°C oko 15–20 minuta, dok ne porumeni i zamiriše cela kuća.

Kako se jede

Prpeć se jede dok je još topao, često se lomi rukom. Uz jogurt, kiselo mleko ili domaći čaj, pravi je vojvođanski doručak. Nekada se umakao i u supu, ili se nosio na njivu kao užina za kose i ratare.

Zašto da ga probate

Prpeć je deo kulinarskog nasleđa koje nestaje. Nastaje od najosnovnijih sastojaka, ali pruža bogat i topao ukus koji podseća na detinjstvo, sela, bake i jednostavan život. To je jelo koje nema reklamu, ali ima dušu.

Komentari(0)

Loading