Ubica otrova i bomba za organizam: Dodajte OVU biljku krompiru i dobićete NAJZDRAVIJU SALATU i pravi PROLEĆNI DETOKS
Raste na vlažnim mestima sa dosta senke u proleće.

Poznat je pod nazivom sremoš, sremuž, sremuša i sremuža, medveđi luk, divlji luk… Sremuš je jedan od prvih vesnika proleća. Ima kopljaste listove nalik đurđevku i duguljastu lukovicu obavijenu belom providnom ljuskom. Raste na vlažnim livadama bogatim humusom, na senovitim vlažnim plodnim ravnicama, ispod žbunova i u listopadnim i planinskim šumama. Ima prodorni miris belog luka, te je moguće da ćete ga prvo osetiti pre nego što ga ugledate.
Sremuš raste na vlažnim mestima sa dosta senke u proleće. Da biste utvrdili miris, treba da protrljate prstima listove medveđeg luka. List sremuša sličan je listu đurđice s obzirom na to da je list đurđice kožast i iz zemlje izlazi usukan, ali ne miriše na beli luk, a mrazovac raste isključivo u jesen i na livadama, pa ljudi ne bi trebalo da ih pomešaju. Ne preporučuje se berba neiskusnim beračima, s obzirom na to da konzumacija pomenutih biljaka koje su slične sremušu, naročito mrazovca, može dovesti do trovanja i smrti.
Rina
Mlade listove treba sakupljati u aprilu i maju (pre nego što biljka procveta) a lukovice u kasno leto ili jesen. Listovi sremuša sušenjem gube svoju lekovitost, pa se konzumiraju sveži kao začin ili salata. Lukovica može da se koristi isto kao što se koristi beli luk. Mladi listovi su odlična salata puna vitamina, dok su stariji jako, neprijatno ljuti. Osobe sa osetljivim želucem, čirom ili gastritisom mogu konzumirati lukovice koje su prethodno natapane 2-3 sata u toplom mleku.
Možda vas zanima:

BIĆETE KAO DREN Sezona je SREMUŠA, šume su pune ovog eliksira zdravlja, OBAVEZNO ga uvrstite u ishranu, evo zašto
Sremuš (Allium ursinum) je samonikla biljka, slična belom luku, koja se koristi širom sveta kako u kulinarske, tako i u lekovite svrhe. U Srbiji, sremuš je autohtona vrsta i raste u listopadnim šumama, obično ispod drveća, šireći u vazduhu posebnu aromu. Sada mu je sezona, pa izlete u prirodu možete iskoristiti za branje ove za zdravlje izuzetno blagotvorne biljke.

Divlja samonikla biljka "diže iz mrtvih" i leči mnoge bolesti: POČELA SEZONA SREMUŠA, medvedi ga prvo potraže kad se probude iz zimskog sna (FOTO)
Biljka koja je vrlo zdrava za krvne sudove, za jetru i žuč. Može se koristiti kao salata, začin, a žene od njega prave pite i meleme
Možda vas zanima:

BIĆETE KAO DREN Sezona je SREMUŠA, šume su pune ovog eliksira zdravlja, OBAVEZNO ga uvrstite u ishranu, evo zašto
Sremuš (Allium ursinum) je samonikla biljka, slična belom luku, koja se koristi širom sveta kako u kulinarske, tako i u lekovite svrhe. U Srbiji, sremuš je autohtona vrsta i raste u listopadnim šumama, obično ispod drveća, šireći u vazduhu posebnu aromu. Sada mu je sezona, pa izlete u prirodu možete iskoristiti za branje ove za zdravlje izuzetno blagotvorne biljke.

Divlja samonikla biljka "diže iz mrtvih" i leči mnoge bolesti: POČELA SEZONA SREMUŠA, medvedi ga prvo potraže kad se probude iz zimskog sna (FOTO)
Biljka koja je vrlo zdrava za krvne sudove, za jetru i žuč. Može se koristiti kao salata, začin, a žene od njega prave pite i meleme
Možda vas zanima:

BIĆETE KAO DREN Sezona je SREMUŠA, šume su pune ovog eliksira zdravlja, OBAVEZNO ga uvrstite u ishranu, evo zašto
Sremuš (Allium ursinum) je samonikla biljka, slična belom luku, koja se koristi širom sveta kako u kulinarske, tako i u lekovite svrhe. U Srbiji, sremuš je autohtona vrsta i raste u listopadnim šumama, obično ispod drveća, šireći u vazduhu posebnu aromu. Sada mu je sezona, pa izlete u prirodu možete iskoristiti za branje ove za zdravlje izuzetno blagotvorne biljke.

Divlja samonikla biljka "diže iz mrtvih" i leči mnoge bolesti: POČELA SEZONA SREMUŠA, medvedi ga prvo potraže kad se probude iz zimskog sna (FOTO)
Biljka koja je vrlo zdrava za krvne sudove, za jetru i žuč. Može se koristiti kao salata, začin, a žene od njega prave pite i meleme
Sremuš neverovatnom brzinom čisti organizam od toksina. Sadrži eterična ulja, mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin glavni sastojak. U proleće ovaj luk čisti krv, želudac i jetru. Izvanredno podstiče proces pamćenja i koncentracije, utiče i na sprečavanje nastanka ateroskleroze, pročišćava creva, sprečava tegobe nesvestice, gušenja, pritiska u glavi, uništava dečije gliste, pomaže u borbi hroničnih oboljenja kože…
Terapeutsko dejstvo je slično belom luku, a za to je zaslužna visoka koncentracija eteričnih ulja koja sadrže sumpor-alicin. Uspešno se primenjuje kod zarastanja otvorenih rana i hematoma, pomaže za bolje izlučivanja sluzi iz pluća, olakšava iskašljavanje i olakšava disanje. Ima i antibakterijsko dejstvo.
Koristi se kao suv začin, u vidu eteričnih ulja i kapi, ali i svež – kao dodatak salati. Sremuš je najukusniji ako se sitno isecka i pomeša sa zelenom salatom, ili kad se stavi u krompir – salatu.
Svaki list sremuša dobro operite pod mlazom vode. Zatim naseckajte sitno oko 70 g sremuša. Krompir oljuštite, isecite i stavite u hladnu posoljenu vodu da se kuva oko 20 minuta (ne sme se raskuvati). U maloj posudi napravite preliv za salatu: U posudicu staviti so, šećer, i prelijte sa 100 ml vode. Dodati sirće i ulje i promešati. Skuvani krompir prebacite u posudu za serviranje, dodajte 70 g iseckanog sremuša, prelijte sa prelivom za salatu i dobro izmešajte.
Ako ste stanovnik grada, sremuš ćete naći na pijacama odmah u rano proleće. Ako, pak, nemate vremena za pripremu kapi od sremuša, možete ih naći u svakoj bolje snabdevenoj biljnoj apoteci ili prodavnici zdrave hrane. Da biste imali sremuš u kući tokom cele godine, možete ga pripremiti u obliku alkoholne esencije: sitno naseckati sremuš, rastresito napuniti flašu do grlića i zatim napuniti rakijom od žita ili nekom drugom domaćom jačine 38 – 40%. Boca se 14 dana drži na suncu ili na toplom. Dnevno treba popiti 14 do 15 kapi sa malo vode.
(Opanak)
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Komentari(0)