Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine

Kiza R

18:00

Gastronomija 0

Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

kačamak
Shutterstock

Ova varijanta kačamaka gotovo da je nestala, ali je nekada bila omiljeni seoski doručak i večera zimi i leti.

Sastojci

 

kačamak Shutterstock
 

Priprema

U šerpu sipajte vodu i dodajte so. Kada proključa, polako sipajte kukuruzno brašno uz neprestano mešanje varjačom, da ne stvore grudvice. Smanjite vatru i kuvajte 20–30 minuta, sve dok masa ne postane gusta i lako se odvaja od zidova šerpe.

U tiganju posebno zagrejte mast i na njoj pržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast i blago zlatkast – ne treba da izgori, već da postane sladunjav.

Kačamak preručite u činiju ili duboki tanjir, pospite izmrvljenim sirom i preko toga prelijte vrućom mašću s lukom. Sve se jede dok je toplo, kašikom.

Zanimljivosti

– U nekim selima se na kraju preko jela posipa i kašičica tucane paprike, za dodatnu aromu.
– Ako se jede uveče, kačamak se prebacivao u zemljanu posudu, a luk se služio sa strane.
– Verovalo se da je ovaj obrok “čuvao kosti”, naročito zimi kada su radnici u šumi i polju gubili snagu.
– Domaćice su po boji luka znale koliko je mast dobra – ako luk potamni previše, smatra se da će “ujesti u želudac”.

Komentari(0)

Loading