
Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.
Sremuš (Allium ursinum) je samonikla biljka, slična belom luku, koja se koristi širom sveta kako u kulinarske, tako i u lekovite svrhe. U Srbiji, sremuš je autohtona vrsta i raste u listopadnim šumama, obično ispod drveća, šireći u vazduhu posebnu aromu. Sada mu je sezona, pa izlete u prirodu možete iskoristiti za branje ove za zdravlje izuzetno blagotvorne biljke.
Biljka koja je vrlo zdrava za krvne sudove, za jetru i žuč. Može se koristiti kao salata, začin, a žene od njega prave pite i meleme
Raste na vlažnim mestima sa dosta senke u proleće.
Čuveni travar Antonijević tvrdi da je ova biljka najbolji čistač organizma od otrova
Ministarstvo zaštite životne sredine za ovu godinu zabranilo je sakupljanje osam zaštićenih vrsta divlje flore i faune na teritoriji čitave države, a za pojedine vrste uvedena je zabrana u više upravnih okruga.