Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kada priroda počne da se budi, na šumskim proplancima pojavljuje se sremuš – biljka poznata po svojim lekovitim svojstvima. Njegov intenzivan miris podseća na beli luk, a ukus mu je osvežavajući i blago ljutkast. Sremuš je pravi prolećni detoks za telo, jer pomaže u čišćenju krvi, jačanju imuniteta i snižavanju pritiska. Najbolji način da ga iskoristite u ishrani je kroz svežu, jednostavnu i zdravu salatu.
Zašto je sremuš toliko zdrav?
Sremuš nije slučajno poznat kao "prolećni čistač organizma". Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da ga uvrstite u ishranu:
Možda vas zanima:

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova
Možda vas zanima:

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova
Možda vas zanima:

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova
Možda vas zanima:

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova
Možda vas zanima:

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova
Možda vas zanima:

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova
Možda vas zanima:

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova
Možda vas zanima:

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova
Najbolji način da iskoristite sve njegove blagodeti jeste da ga jedete sirovog – i upravo zato je sremuš salata idealna opcija!
Recept za osvežavajuću sremuš salatu
🔸 Sastojci:
✔ 1 veza svežeg sremuša
✔ 1 veza mlade salate (kristal, puterica ili iceberg)
✔ 1 krastavac
✔ 2 rotkvice
✔ Maslinovo ulje
✔ Sok od limuna
✔ So i biber po ukusu
🔸 Priprema:
Operite sremuš i naseckajte ga na tanke trake.
Mladu salatu izdrobite rukama ili isecite na krupnije komade.
Krastavac i rotkvice isecite na tanke kolutove.
Sve sastojke stavite u činiju, dodajte maslinovo ulje, limunov sok, so i biber.
Dobro promešajte i ostavite 5 minuta da se ukusi sjedine.
Ova salata se može poslužiti kao prilog uz pečeno meso, ribu ili kao lagan obrok uz integralni hleb.
Gde pronaći sremuš?
Sremuš raste u vlažnim šumama i pored potoka, najčešće u aprilu i maju. Možete ga pronaći u šumama širom Srbije – Tara, Fruška Gora, Zlatibor, Homoljske planine su samo neka od mesta gde ga ima u izobilju. Ako niste sigurni gde da ga berete, sremuš se može pronaći i na pijacama, posebno na zelenim pijacama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.
⚠ Važno upozorenje: Sremuš liči na otrovne biljke kao što su mrazovac i đurđevak, pa budite pažljivi pri branju! Ako niste sigurni, kupite ga od proverenih prodavaca.
Još ideja za korišćenje sremuša
Ako vam se dopadne ukus sremuša, evo još nekoliko načina kako ga možete iskoristiti u ishrani:
🥗 Pesto od sremuša – blendirajte ga sa bademima, maslinovim uljem i parmezanom.
🍞 Namaz od sremuša i sira – pomešajte sitno seckani sremuš sa mladim sirom i pavlakom.
🍲 Čorba od sremuša – kremasta i osvežavajuća, idealna za proleće.
Pravo vreme za sremuš je sada!
Ako želite da svom organizmu pružite prirodni prolećni detoks, sremuš salata je pravi izbor. Brzo se priprema, osvežava i obnavlja telo nakon zime. Iskoristite sezonu sremuša i uživajte u njegovim lekovitim svojstvima!

Sočna baklava sa orasima puna nadeva: Bakin recept kojem apsolutno niko ne može odoleti, odmah zapišite recept
Baklava je odličan izbor kada nam se prijede nešto slatko.

Fantazija ukusa: Pržena paprika sa belim lukom, recept iz bakine kuhinje zlata je vredan, prste da poližete
Ovako spremljena paprika svideće se celoj vašoj porodici.

Od palente na kašiku nema boljeg doručka! Verzija koju znaju samo najvirtuoznije Srpkinje, zlata vredna
Omiljeni je recept iz detinjstva, a one verzije iz restorana joj ne mogu ni prići.

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.
Komentari(0)