Dodajte samo jedan sastojak u kačamak i biće neodoljiv: Za ovaj trik treba da zna svaka domaćica
Od kukuruznog brašna se prave mnoga domaća, zdrava jela koja su često na trpezi u svakoj kući.
Kukuruzno brašno je pravi izvor vitamina i minerala i pozitivno utiče na naše zdravlje. Bogato je gvožđem koje je bitno za izgradnju hemoglobina.
Ova namirnica ne samo da snižava krvni pritisak i čuva srce, već je i odličan saveznik u jačanju imuniteta. Od kukuruznog brašna se prave mnoga domaća, zdrava jela koja su često na trpezi u svakoj kući. Nažalost, malo nepravedno potisnut, tu je i kačamak.
Iako mnogi smatraju da je kačamak sirotinjska hrana i improvizacija kada nije bilo drugih namirnica, on je bio i ostao jedno od najzdravijih jela. Danas, nažalost, mnogi ovo jelo zamenjuju palentom, praveći je na različite načine. Međutim, to se ne može porediti, jer je i postupak pravljenja kačamaka, kao i njegov sastav, potpuno drugačiji od palente.
Možda vas zanima:
Ovako se pravi najukusniji sprski kačamak: Domaćice otkrile u čemu je tajna, kao prilog se obavezno dodaje 1 stvar
Nekada smatran sirotinskom hranom, kačamak je danas pravi egzotični obrok
Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Možda vas zanima:
Ovako se pravi najukusniji sprski kačamak: Domaćice otkrile u čemu je tajna, kao prilog se obavezno dodaje 1 stvar
Nekada smatran sirotinskom hranom, kačamak je danas pravi egzotični obrok
Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Možda vas zanima:
Ovako se pravi najukusniji sprski kačamak: Domaćice otkrile u čemu je tajna, kao prilog se obavezno dodaje 1 stvar
Nekada smatran sirotinskom hranom, kačamak je danas pravi egzotični obrok
Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Jedna od važnih stavki koju treba napomenuti je da su tradicionalni grudvičasti gnjecavi zalogaji nezamislivi bez jednog sastojka koji im daje posebnu aromu, a koji mnoge domaćice zaborave da dodaju svom kačamaku. U pitanju je maslac! Bez ovog sastojka, gurmani, kao i oni koji smatraju kačamak svojom specijalnošću, tvrde da jelo nije pravo, a o zdravstvenim benefitima koje donosi da ne pričamo. Takođe, jedna od tajni gurmana je i dodatak aleve paprike, koja daje poseban ukus.
Priprema kačamaka
Već znate koju količinu kukuruznog brašna stavljate na određenu količinu vode. U suštini, ide 500 grama brašna na litar i po vode. U posoljenu kipuću vodu dodajte kukuruzno brašno u obliku kupe. Ne dirajte ga, već ostavite da se samo potapa u vodi, a u međuvremenu kašikom napravite rupu po sredini. Brašno bi trebalo da se kuva i potapa najviše pola sata.
Nakon toga, počnite sa mešanjem u krug, sve dok masa ne počne da se zgušnjava. Kada se nekoliko minuta meša, potrebno je skloniti kačamak sa šporeta da se ohladi i preliti ga otopljenim maslacem. Poseban šmek ima malo aleve paprike u maslacu, pa ko voli, može na vrh kašike da je doda.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
Komentari(0)