Dodajte samo jedan sastojak u kačamak i biće neodoljiv: Za ovaj trik treba da zna svaka domaćica
Od kukuruznog brašna se prave mnoga domaća, zdrava jela koja su često na trpezi u svakoj kući.
Kukuruzno brašno je pravi izvor vitamina i minerala i pozitivno utiče na naše zdravlje. Bogato je gvožđem koje je bitno za izgradnju hemoglobina.
Ova namirnica ne samo da snižava krvni pritisak i čuva srce, već je i odličan saveznik u jačanju imuniteta. Od kukuruznog brašna se prave mnoga domaća, zdrava jela koja su često na trpezi u svakoj kući. Nažalost, malo nepravedno potisnut, tu je i kačamak.
Iako mnogi smatraju da je kačamak sirotinjska hrana i improvizacija kada nije bilo drugih namirnica, on je bio i ostao jedno od najzdravijih jela. Danas, nažalost, mnogi ovo jelo zamenjuju palentom, praveći je na različite načine. Međutim, to se ne može porediti, jer je i postupak pravljenja kačamaka, kao i njegov sastav, potpuno drugačiji od palente.
Možda vas zanima:

Tradicija na tanjiru: Pet zaboravljenih srpskih jela koja morate probati
Putovanje kroz srpske krajeve kroz ukuse starih, autentičnih jela koja vraćaju duh tradicije
KAČAMAK: Od sirotinjskog jela do čiste egzotike
Kačamak, nekoć poznat kao sirotinjsko jelo, danas se prepoznaje kao izvanredno zdrava hrana. Osnova ovog jela je kukuruzno brašno, a njegova velika prednost je što ne sadrži gluten. Odličan je izbor za doručak .
Možda vas zanima:

Tradicija na tanjiru: Pet zaboravljenih srpskih jela koja morate probati
Putovanje kroz srpske krajeve kroz ukuse starih, autentičnih jela koja vraćaju duh tradicije
KAČAMAK: Od sirotinjskog jela do čiste egzotike
Kačamak, nekoć poznat kao sirotinjsko jelo, danas se prepoznaje kao izvanredno zdrava hrana. Osnova ovog jela je kukuruzno brašno, a njegova velika prednost je što ne sadrži gluten. Odličan je izbor za doručak .
Možda vas zanima:

Tradicija na tanjiru: Pet zaboravljenih srpskih jela koja morate probati
Putovanje kroz srpske krajeve kroz ukuse starih, autentičnih jela koja vraćaju duh tradicije
KAČAMAK: Od sirotinjskog jela do čiste egzotike
Kačamak, nekoć poznat kao sirotinjsko jelo, danas se prepoznaje kao izvanredno zdrava hrana. Osnova ovog jela je kukuruzno brašno, a njegova velika prednost je što ne sadrži gluten. Odličan je izbor za doručak .
Jedna od važnih stavki koju treba napomenuti je da su tradicionalni grudvičasti gnjecavi zalogaji nezamislivi bez jednog sastojka koji im daje posebnu aromu, a koji mnoge domaćice zaborave da dodaju svom kačamaku. U pitanju je maslac! Bez ovog sastojka, gurmani, kao i oni koji smatraju kačamak svojom specijalnošću, tvrde da jelo nije pravo, a o zdravstvenim benefitima koje donosi da ne pričamo. Takođe, jedna od tajni gurmana je i dodatak aleve paprike, koja daje poseban ukus.
Priprema kačamaka
Već znate koju količinu kukuruznog brašna stavljate na određenu količinu vode. U suštini, ide 500 grama brašna na litar i po vode. U posoljenu kipuću vodu dodajte kukuruzno brašno u obliku kupe. Ne dirajte ga, već ostavite da se samo potapa u vodi, a u međuvremenu kašikom napravite rupu po sredini. Brašno bi trebalo da se kuva i potapa najviše pola sata.
Nakon toga, počnite sa mešanjem u krug, sve dok masa ne počne da se zgušnjava. Kada se nekoliko minuta meša, potrebno je skloniti kačamak sa šporeta da se ohladi i preliti ga otopljenim maslacem. Poseban šmek ima malo aleve paprike u maslacu, pa ko voli, može na vrh kašike da je doda.

OSLIĆ U ORLI SOSU: Ukusan čak i kad je hladan
Oslić pripada jednoj od najukusnijih riba, a retko ko zna da filetima ove ribe pivo daje poseban ukus.

Otkrivena tajna pekara: Recept za ovaj preliv traži svaka domaćica, spremite pitu kojoj niko neće odoleti
Pekari koriste jedan vrlo jednostavan preliv.

JELO KOJE MIRIŠE NA DETINJSTVO: Jedini pravi starinski recept za FLEKICE sa kupusom!
Mnogi kažu da je ovo hrana koja ih podseća na detinjstvo...

Teleća čorba kao iz restorana, prava kafanska: Greje dušu, krepi telo - puna vitamina i minerala
Ručak "na kašiku" svima je omiljeni, a ovaj recept je za čorbu kojoj niko ne može odoleti

Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.
Komentari(0)