VRATIĆE VAS U DETINJSTVO Starinski recept za štrudlu sa makom, ostaje sveža i mekana nekoliko dana
Uživaćete.
Ovako pripremljena štrudla ostaje sveža i mekana dva dana posle pripreme.
Sastojci:
Možda vas zanima:
PRAVO JE VREME ZA TRADICIONALNI SLATKIŠ Napravite najukusniju štrudlu sa makom i oduševite ukućante tokom hladnih dana
Sada kada je stigla jesen i hladno vreme, vreme je da ih spremite svojim najmilijima.
Možda vas zanima:
PRAVO JE VREME ZA TRADICIONALNI SLATKIŠ Napravite najukusniju štrudlu sa makom i oduševite ukućante tokom hladnih dana
Sada kada je stigla jesen i hladno vreme, vreme je da ih spremite svojim najmilijima.
Možda vas zanima:
PRAVO JE VREME ZA TRADICIONALNI SLATKIŠ Napravite najukusniju štrudlu sa makom i oduševite ukućante tokom hladnih dana
Sada kada je stigla jesen i hladno vreme, vreme je da ih spremite svojim najmilijima.
Za testo:
- 250 ml mleka
- 500 g brašna
- pola pakovanja svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 2 žumanca
- prstohvat soli
- 60 g masti
Za fil:
- 125 ml mleka
- 300 g mlevenog maka
- 200 g šećera
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema:
Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira. U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli.
Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil. Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi. Za to vreme testo podelite ga na tri dela.
Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka i zarolajte štrudle. Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom. Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene oko 20 minuta.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Komentari(0)