PRAVO JE VREME ZA TRADICIONALNI SLATKIŠ Napravite najukusniju štrudlu sa makom i oduševite ukućante tokom hladnih dana

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Sada kada je stigla jesen i hladno vreme, vreme je da ih spremite svojim najmilijima.

štrudla sa makom
Shutterstock

 

Svi pamtimo stare kolače iz detinjstva i često poželimo da nam ih majke i bake naprave.

To su uglavnom jednostavne poslastice koje ne oduzimaju mnogo vremena, a uvek ispadnu najbolje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sada kada je stigla jesen i hladno vreme, vreme je da ih spremite svojim najmilijima.

Deca nikada neće odbiti kolač sa višnjama jer se to podrazumeva na selu, ali isto tako i sočna štrudla.

Sada je pred vama štrudla sa makom kojoj nijedna ne može da parira.

Lako se sprema, a još lakše nestane sa tacne.

Recept ide po sledećim sastojcima:

  • 3 jaja
  • 350-400 g maka
  • 2 čaše jogurta
  • 700 g kora za pitu
  • 3 čaše šećera (neka vam mera bude čaša od jogurta)
  • strugana kora limuna
  • dve i po čaše griza
  • 2 pakovanja vanil šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 pakovanje praška za pecivo

Ispred vas je priprema:

Umutiti 3 belanca sa 3 čase šećera, dodati 3 žumanca, griz, ulje, jogurt, prašak za pecivo, vanil šećer i koru od limuna. Podeliti kore na 4 dela tako da dobijete 4 štrudle.

Svaku koru premazati ovim filom, pa na zadnju premazanu koru staviti fil od maka. Urolati. Postupak ponoviti sa sva četiri dela kora. Dobićete 4 štrudle.

Pre pečenja premazati štrudle preostalim filom (testom) i staviti da se zapeče jos 5 - 10 min.

Mak pre nanošenja popariti sa malo vrelog mleka u kome je otopljen šećer i vanil šećer.

Štrudle peći na 200 stepeni oko 30 do 40 minuta.

Štrudlu možete filovati i jabukama, ali i orasima.

Komentari(0)

Loading