PRAVO JE VREME ZA TRADICIONALNI SLATKIŠ Napravite najukusniju štrudlu sa makom i oduševite ukućante tokom hladnih dana
Sada kada je stigla jesen i hladno vreme, vreme je da ih spremite svojim najmilijima.
 
                                
Svi pamtimo stare kolače iz detinjstva i često poželimo da nam ih majke i bake naprave.
To su uglavnom jednostavne poslastice koje ne oduzimaju mnogo vremena, a uvek ispadnu najbolje.
Možda vas zanima:
 
            Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.
 
            Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Možda vas zanima:
 
            Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.
 
            Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Možda vas zanima:
 
            Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.
 
            Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Sada kada je stigla jesen i hladno vreme, vreme je da ih spremite svojim najmilijima.
Deca nikada neće odbiti kolač sa višnjama jer se to podrazumeva na selu, ali isto tako i sočna štrudla.
Sada je pred vama štrudla sa makom kojoj nijedna ne može da parira.
Lako se sprema, a još lakše nestane sa tacne.
Recept ide po sledećim sastojcima:
- 3 jaja
- 350-400 g maka
- 2 čaše jogurta
- 700 g kora za pitu
- 3 čaše šećera (neka vam mera bude čaša od jogurta)
- strugana kora limuna
- dve i po čaše griza
- 2 pakovanja vanil šećera
- 1 čaša ulja
- 1 pakovanje praška za pecivo
Ispred vas je priprema:
Umutiti 3 belanca sa 3 čase šećera, dodati 3 žumanca, griz, ulje, jogurt, prašak za pecivo, vanil šećer i koru od limuna. Podeliti kore na 4 dela tako da dobijete 4 štrudle.
Svaku koru premazati ovim filom, pa na zadnju premazanu koru staviti fil od maka. Urolati. Postupak ponoviti sa sva četiri dela kora. Dobićete 4 štrudle.
Pre pečenja premazati štrudle preostalim filom (testom) i staviti da se zapeče jos 5 - 10 min.
Mak pre nanošenja popariti sa malo vrelog mleka u kome je otopljen šećer i vanil šećer.
Štrudle peći na 200 stepeni oko 30 do 40 minuta.
Štrudlu možete filovati i jabukama, ali i orasima.
 
            Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
 
            Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
 
            Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
 
            Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
 
                 
             
            
Komentari(0)