Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

U vremenu kada svi jurimo za skupim namirnicama i komplikovanim receptima, jedan stari, domaći recept vraća veru u jednostavnu i ukusnu kuhinju.
Radi se o takozvanom "sirotinjskom sosu", kako ga je nazvala čuvena Baka koja je recept podelila sa nama i izazvala lavinu pozitivnih reakcija.
Za pripremu ovog toplog i kremastog sosa potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće:
Sastojci:
4 čena belog luka
1 kašika brašna
Malo ulja
Suvi začin po ukusu
Mleveni biber
Seckani peršunov list
Priprema:
Beli luk se sitno isecka i stavi u šerpu s malo ulja, odmah se dodaje i brašno. Ulja treba biti taman toliko da pokupi brašno. Sve se lagano prži dok beli luk ne zamiriše, a brašno ne dobije finu krem boju.
Zatim se sve nalije vodom i brzo meša žicom da se ne stvore grudvice. Neka vri 2 minuta – po potrebi dodajte još malo vode ako želite ređi sos. Na kraju se dodaju suvi začin, biber i seckani peršun.
Služi se toplo, kao sos uz meso, ribu, krompir – a mnogi ga obožavaju i samostalno, s parčetom hleba umočenim pravo u tanjir.
„Mi ga volimo dok je vruć – umočiš hleb i jedeš slatko. Tanjiri uvek budu obrisani do poslednje kapi. Majka je to zvala sirotinjsko jelo, ali za nas je to prava gozba“, kaže autorka recepta.
Jednostavno, jeftino, brzo i ukusno.

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.

SRPSKE DOMAĆICE PRAVE NAJUKUSNIJI STARINSKI KOLAČ: Oblande sa orasima - svaka žena napamet zna recept
Srpske domaćice prave najukusniji starinski kolač, a to su oblande sa orasima i svaka žena napamet zna recept

Sir u masti – zaboravljena zimnica iz srca Srbije
U vreme kada u seoskim domaćinstvima nije bilo frižidera ni zamrzivača, a mlečni proizvodi su se pravili u većim količinama, domaćice su morale da pronađu način kako da sir ostane jestiv tokom cele godine. Jedan od najstarijih i najpouzdanijih metoda u Srbiji bio je čuvanje sira u svinjskoj masti.

STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna

Slani bakin kolač sto puta lepši od slatke varijante: Recept za ukusnu večeru ili doručak koju ćete stalno praviti
Brz recept za bakin kolač od 6 sastojaka.
Komentari(0)