Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

U vremenu kada svi jurimo za skupim namirnicama i komplikovanim receptima, jedan stari, domaći recept vraća veru u jednostavnu i ukusnu kuhinju.
Radi se o takozvanom "sirotinjskom sosu", kako ga je nazvala čuvena Baka koja je recept podelila sa nama i izazvala lavinu pozitivnih reakcija.
Za pripremu ovog toplog i kremastog sosa potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće:
Sastojci:
4 čena belog luka
1 kašika brašna
Malo ulja
Suvi začin po ukusu
Mleveni biber
Seckani peršunov list
Priprema:
Beli luk se sitno isecka i stavi u šerpu s malo ulja, odmah se dodaje i brašno. Ulja treba biti taman toliko da pokupi brašno. Sve se lagano prži dok beli luk ne zamiriše, a brašno ne dobije finu krem boju.
Zatim se sve nalije vodom i brzo meša žicom da se ne stvore grudvice. Neka vri 2 minuta – po potrebi dodajte još malo vode ako želite ređi sos. Na kraju se dodaju suvi začin, biber i seckani peršun.
Služi se toplo, kao sos uz meso, ribu, krompir – a mnogi ga obožavaju i samostalno, s parčetom hleba umočenim pravo u tanjir.
„Mi ga volimo dok je vruć – umočiš hleb i jedeš slatko. Tanjiri uvek budu obrisani do poslednje kapi. Majka je to zvala sirotinjsko jelo, ali za nas je to prava gozba“, kaže autorka recepta.
Jednostavno, jeftino, brzo i ukusno.

Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk
Komentari(0)