Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće
U vremenu kada svi jurimo za skupim namirnicama i komplikovanim receptima, jedan stari, domaći recept vraća veru u jednostavnu i ukusnu kuhinju.
Radi se o takozvanom "sirotinjskom sosu", kako ga je nazvala čuvena Baka koja je recept podelila sa nama i izazvala lavinu pozitivnih reakcija.
Za pripremu ovog toplog i kremastog sosa potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće:
Sastojci:
4 čena belog luka
1 kašika brašna
Malo ulja
Suvi začin po ukusu
Mleveni biber
Seckani peršunov list
Priprema:
Beli luk se sitno isecka i stavi u šerpu s malo ulja, odmah se dodaje i brašno. Ulja treba biti taman toliko da pokupi brašno. Sve se lagano prži dok beli luk ne zamiriše, a brašno ne dobije finu krem boju.
Zatim se sve nalije vodom i brzo meša žicom da se ne stvore grudvice. Neka vri 2 minuta – po potrebi dodajte još malo vode ako želite ređi sos. Na kraju se dodaju suvi začin, biber i seckani peršun.
Služi se toplo, kao sos uz meso, ribu, krompir – a mnogi ga obožavaju i samostalno, s parčetom hleba umočenim pravo u tanjir.
„Mi ga volimo dok je vruć – umočiš hleb i jedeš slatko. Tanjiri uvek budu obrisani do poslednje kapi. Majka je to zvala sirotinjsko jelo, ali za nas je to prava gozba“, kaže autorka recepta.
Jednostavno, jeftino, brzo i ukusno.
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Specijalitet kojem niko ne može odoleti: Majstorske piroške sa mesom iz rerne koje se prave bez kapi ulja
Tople i meke iznutra, a spolja zlatno rumene i hrskave.
Slavni kuvar otkrio tajnu najukusnijeg gulaša: Trik zbog kojeg je meso sočno i mekano
Odabir mesa je najvažniji deo posla
Dodajte ovaj sastojak i ćufte se nikad neće raspasti: Mleveno meso ostaje sočno i savršeno čvrsto
Trik iskusnih domaćica! Zaboravite na hleb i jaja – samo 1 sastojak je „lepak“ za mleveno meso i čuva mu sočnost!
Komentari(0)