Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

sirotinjski sos
Printscreen/Youtube

U vremenu kada svi jurimo za skupim namirnicama i komplikovanim receptima, jedan stari, domaći recept vraća veru u jednostavnu i ukusnu kuhinju.

Radi se o takozvanom "sirotinjskom sosu", kako ga je nazvala čuvena Baka koja je recept podelila sa nama i izazvala lavinu pozitivnih reakcija.

Za pripremu ovog toplog i kremastog sosa potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće:

Sastojci:

4 čena belog luka
1 kašika brašna
Malo ulja
Suvi začin po ukusu
Mleveni biber
Seckani peršunov list

Priprema:

Beli luk se sitno isecka i stavi u šerpu s malo ulja, odmah se dodaje i brašno. Ulja treba biti taman toliko da pokupi brašno. Sve se lagano prži dok beli luk ne zamiriše, a brašno ne dobije finu krem boju.

Zatim se sve nalije vodom i brzo meša žicom da se ne stvore grudvice. Neka vri 2 minuta – po potrebi dodajte još malo vode ako želite ređi sos. Na kraju se dodaju suvi začin, biber i seckani peršun.

Služi se toplo, kao sos uz meso, ribu, krompir – a mnogi ga obožavaju i samostalno, s parčetom hleba umočenim pravo u tanjir.

„Mi ga volimo dok je vruć – umočiš hleb i jedeš slatko. Tanjiri uvek budu obrisani do poslednje kapi. Majka je to zvala sirotinjsko jelo, ali za nas je to prava gozba“, kaže autorka recepta.

Jednostavno, jeftino, brzo i ukusno.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading