OVE NAMIRNICE SU SPAS Kako se rešiti ŽELUDAČNE KISELINE u vreme slava, pročitajte u sledećem tekstu
Saveznici uredne probave koje je bitno poznavati su sledeći

U vreme slava najbitnije nam je da znamo na koji način da smanjimo izlučivanje kiseline u želucu.
Ograničite prerađenu hranu! Uravnotežena ishrana bogata voćem i povrćem takođe može povećati nivo kiseline. Prerađena hrana i šećeri mogu izazvati upalu želuca, smanjiti aktivnost kiseline i pokrenuti simptome refluksa kiseline.
Uključivanje zdrave ishrane takođe može poboljšati probavni proces, omogućavajući želucu da adekvatno razgrađuje hranu i apsorbuje esencijalne proteine u telo.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA KISELI KUPUS: Ukusnije čak i od podvarka
Postoji jedno starinsko jelo koje su naše bake često pripremale, ali koje, nažalost, polako pada u zaborav. To je prženi kiseli kupus, koji podseća na podvarak, ali je ipak drugačiji.

MNOGI PRAVE GREŠKU: Rasol se uzima na OVAJ način
Rasol od kiselog kupusa je vekovima prepoznat kao izvor zdravlja, ali mnogi prave veliku grešku kad ga uzimaju.
Fermentisano povrće kao što su kiseli kupus i kiseli krastavci mogu prirodno poboljšati nivo želudačne kiseline. Fermentisano povrće i hrana imaju probiotičke efekte koji mogu poboljšati probavu, boriti se protiv štetnih bakterija i smanjiti upalu zbog niske želudačne kiseline.

Osim poboljšanja probave, fermentisano povrće povezano je s jačanjem imunološke funkcije, gubitkom kilograma i smanjenjem krvnog pritiska.
Jabukovo sirće je odličan izbor! Jabukovoo sirće je fermentisana tečnost od zdrobljenih jabuka, bakterija i kvasca. Bogato je proteinima i enzimima koji mogu pomoći u razgradnji bakterija u hrani. Može povećati nivo želučane kiseline, jer njegova kisela svojstva uvode više kiseline u probavni trakt.
Osim povećanja nivoa želudačne kiseline, sirovo jabukovo sirće je povezano sa smanjenjem simptoma refluksa kiseline, dijabetesa i visokog šećera u krvi.
Da biste koristili jabukovo sirće, razredite malu količinu vode i popijte je pre obroka. Nikako nemojte piti jabukovo sirće bez vode ili drugog rastvarača, jer možete oštetiti caklinu na zubima.
Đumbir je nadaleko poznat po svojim protivupalnim svojstvima, ključnom svojstvu za smanjenje upale zbog niske želudačne kiseline. Također je prepoznat kao alternativni tretman za refluks kiseline i druge gastrointestinalne poremećaje. Đumbir možete narezati, naribati ili samo dodati u čaj i hranu. Đumbir je dostupan i u obliku praha, što je takođe odličan izbor kada imate manjak vremena.

Želudačna kiselina je neophodna za pravilnu probavu. Male količine sprečavaju želudac da apsorbuje potrebne hranljive sastojke i vitamine. Nizak nivo želučane kiseline takođe čini telo ranjivim na infekcije.
Iako lečenje zavisi od osnovnog uzroka, uključivanje promena načina života i poboljšanje ishrane može vam pomoći da sami povećate nivo želudačne kiseline.
Sigurno najstariji i najpoznatiji lek za kiselinu je soda bikarbona. Za oblaganje iritirane želudačne sluznice koriste se takođe i beli i crni slez, slatki koren. Za umirenje želuca odličan izbor su angelika, kamilica i nana.
Kako bi smo na prirodan način smanjili kiselost želučanog sadržaja možemo se poslužiti I sa: lešnikom, bademom, šargarepom, bananom... Grickanje badema između obroka ili grickanje jedne šargarepe ili banane brzo će smanjiti neprijatan osećaj kiseline.

Pre svega treba uvesti promene u ishrani. Treba paziti koju vrste hrane konzumiramo, količini hrane i terminima obroka. Treba izbegavati kisele namirnice kao što su citrusno voće, čokolada, kafa, pečena i pržena hrana. Kao začine u ishrani možete koristiti đumbir, komorač, ali ne i suviše ljute, jake, slane začine i biber koji mogu dovesti do iritacija. Savetuje se uzimanje manjih obroka više puta u toku dana. Što više hrane konzumiramo, to je veća proizvodnja kiseline.
Trebalo bi svakim obrokom uneti hranu bogatu složenim ugljenim hidratima, kao što je pirinač, hleb i testo, jer oni mogu da vežu suvišnu želudačnu kiselinu. Treba izbegavati obroke bogate mastima, jer se masti sporo vare i potrebno je više kiseline izlučiti da bi se svarile.
Namirnice koje dovode do nadimanja i stvaranja gasova (kupus, karfiol, pasulj), takođe nisu preporučljive. Hranu je najbolje jesti kuvanu ili barenu, te je konzumirati na umerenim temperaturama.
Ne treba se prejedati. Kad se previše jede stomak izluči više kiseline, pa se povećava i kiselost želudačnog sadržaja. Imajte na umu da i alkoholna pića, gazirana pića, vino stimulišu lučenje kiseline, prenosi Teamedica.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Ukusi Srbije na jednom mestu: 5 tradicionalnih jela koja svaki turista mora probati
Kada turisti dođu u Srbiju, jedna od stvari koje nikako ne smeju propustiti jeste da iskuse bogatstvo naše kuhinje. Srpska gastronomija oduševljava raznolikošću ukusa, a tradicionalna jela pružaju jedinstven gastronomski doživljaj koji svaki gost dugo pamti.

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Komentari(0)