OVE NAMIRNICE SU SPAS Kako se rešiti ŽELUDAČNE KISELINE u vreme slava, pročitajte u sledećem tekstu

Lepote Srbije

14:00

Gastronomija 0

Saveznici uredne probave koje je bitno poznavati su sledeći

OVE NAMIRNICE SU SPAS Kako se rešiti ŽELUDAČNE KISELINE u vreme slava, pročitajte u sledećem tekstu
Shutterstock

U vreme slava najbitnije nam je da znamo na koji način da smanjimo izlučivanje kiseline u želucu.

Ograničite prerađenu hranu! Uravnotežena ishrana bogata voćem i povrćem takođe može povećati nivo kiseline. Prerađena hrana i šećeri mogu izazvati upalu želuca, smanjiti aktivnost kiseline i pokrenuti simptome refluksa kiseline.

Uključivanje zdrave ishrane takođe može poboljšati probavni proces, omogućavajući želucu da adekvatno razgrađuje hranu i apsorbuje esencijalne proteine u telo. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Fermentisano povrće kao što su kiseli kupus i kiseli krastavci mogu prirodno poboljšati nivo želudačne kiseline. Fermentisano povrće i hrana imaju probiotičke efekte koji mogu poboljšati probavu, boriti se protiv štetnih bakterija i smanjiti upalu zbog niske želudačne kiseline.

OVE NAMIRNICE SU SPAS Kako se rešiti ŽELUDAČNE KISELINE u vreme slava, pročitajte u sledećem tekstu Shutterstock/Kiseli kupus
 

Osim poboljšanja probave, fermentisano povrće povezano je s jačanjem imunološke funkcije, gubitkom kilograma i smanjenjem krvnog pritiska. 

Jabukovo sirće je odličan izbor! Jabukovoo sirće je fermentisana tečnost od zdrobljenih jabuka, bakterija i kvasca. Bogato je proteinima i enzimima koji mogu pomoći u razgradnji bakterija u hrani.  Može povećati nivo želučane kiseline, jer njegova kisela svojstva uvode više kiseline u probavni trakt.

Osim povećanja nivoa želudačne kiseline, sirovo jabukovo sirće je povezano sa smanjenjem simptoma refluksa kiseline, dijabetesa i visokog šećera u krvi.

Da biste koristili jabukovo sirće, razredite malu količinu vode i popijte je pre obroka. Nikako nemojte piti jabukovo sirće bez vode ili drugog rastvarača, jer možete oštetiti caklinu na zubima.

Đumbir je nadaleko poznat po svojim protivupalnim svojstvima, ključnom svojstvu za smanjenje upale zbog niske želudačne kiseline. Također je prepoznat kao alternativni tretman za refluks kiseline i druge gastrointestinalne poremećaje. Đumbir možete narezati, naribati ili samo dodati u čaj i hranu. Đumbir je dostupan i u obliku praha, što je takođe odličan izbor kada imate manjak vremena.

čaj Shutterstock
 

Želudačna kiselina je neophodna za pravilnu probavu. Male količine sprečavaju želudac da apsorbuje potrebne hranljive sastojke i vitamine. Nizak nivo želučane kiseline takođe čini telo ranjivim na infekcije.

Iako lečenje zavisi od osnovnog uzroka, uključivanje promena načina života i poboljšanje ishrane može vam pomoći da sami povećate nivo želudačne kiseline.

Sigurno najstariji i najpoznatiji lek za kiselinu je soda bikarbona. Za oblaganje iritirane želudačne sluznice koriste se takođe i beli i crni slez, slatki koren. Za umirenje želuca odličan izbor su angelika, kamilica i nana.    

Kako bi smo na prirodan način smanjili kiselost želučanog sadržaja možemo se poslužiti I sa: lešnikom, bademom, šargarepom, bananom... Grickanje badema između obroka ili grickanje jedne šargarepe ili banane brzo će smanjiti neprijatan osećaj kiseline.

OVE NAMIRNICE SU SPAS Kako se rešiti ŽELUDAČNE KISELINE u vreme slava, pročitajte u sledećem tekstu Shutterstock
 

Pre svega treba uvesti promene u ishrani. Treba paziti koju vrste hrane konzumiramo, količini hrane i terminima obroka. Treba izbegavati kisele namirnice kao što su citrusno voće, čokolada, kafa, pečena i pržena hrana. Kao začine u ishrani možete koristiti đumbir, komorač, ali ne i suviše ljute, jake, slane začine i biber koji mogu dovesti do iritacija. Savetuje se uzimanje manjih obroka više puta u toku dana. Što više hrane konzumiramo, to je veća proizvodnja kiseline.

Trebalo bi svakim obrokom uneti hranu bogatu složenim ugljenim hidratima, kao što je pirinač, hleb i testo, jer oni mogu da vežu suvišnu želudačnu kiselinu. Treba izbegavati obroke bogate mastima, jer se masti sporo vare i potrebno je više kiseline izlučiti da bi se svarile.

Namirnice koje dovode do nadimanja i stvaranja gasova (kupus, karfiol, pasulj), takođe nisu preporučljive. Hranu je najbolje jesti kuvanu ili barenu, te je konzumirati na umerenim temperaturama.

Ne treba se prejedati. Kad se previše jede stomak izluči više kiseline, pa se povećava i kiselost želudačnog sadržaja. Imajte na umu da i alkoholna pića, gazirana pića, vino stimulišu lučenje kiseline, prenosi Teamedica.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading