Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

U nekim selima zapadne i centralne Srbije, još se pamti da su žene, kad se desi čudo – dete se rodi posle godina čekanja, bolesnik ozdravi ili se kuća sačuva od nesreće – kuvale posebno jelo: zavetnu kašu. Pravljena je od prosa, vode i meda, bez ijednog zrna soli, i nošena u crkvu ili deljena deci u komšiluku. Veselin Čajkanović ovaj običaj tumači kao htonsku žrtvu – tiho jelo zahvalnosti, nasleđeno iz predhrišćanske tradicije, koje služi da se održi dogovor sa višom silom.
Kada i zašto se kuvala zavetna kaša
Zavetna kaša nije imala fiksiran datum – pripremala se isključivo kada se dogodi nešto za šta je porodica prethodno dala zavet: "Ako mi se dete izleči, skuvaću kašu za decu", "Ako mi se muž vrati s ratišta, daću Svetom Savi kašu s medom." To jelo nije bilo svakodnevno – bilo je to simbolično ispunjenje duhovne obaveze.
Možda vas zanima:

Posna paradajz čorba: Pravo okrepljenje za hladne dane
Jednostavna i brza priprema

Ručak sa kupusom na posni način: Uživaćete u ukusu (VIDEO)
Kupus može da bude deo brojnih posnih recepata
Možda vas zanima:

Posna paradajz čorba: Pravo okrepljenje za hladne dane
Jednostavna i brza priprema

Ručak sa kupusom na posni način: Uživaćete u ukusu (VIDEO)
Kupus može da bude deo brojnih posnih recepata
Možda vas zanima:

Posna paradajz čorba: Pravo okrepljenje za hladne dane
Jednostavna i brza priprema

Ručak sa kupusom na posni način: Uživaćete u ukusu (VIDEO)
Kupus može da bude deo brojnih posnih recepata
Najčešće su je spremale žene, u tišini, same, ujutru pre izlaska sunca, bez ikakvog razgovora. Kaša se nije probala, jer "nije za nas, već za ono više".
Recept za zavetnu kašu (autentična varijanta)
Sastojci:
- 100 g prosa (oljuštenog)
- 500 ml vode
- 2 kašike meda (najčešće lipov ili livadski)
Priprema:
- Proso se opere u tri vode, zatim kuva na tihoj vatri dok ne omekša i upije svu vodu. Sklanja se sa vatre i meša dok ne postane glatka masa. Kada se prohladi, dodaje se med i pažljivo meša drvenom kašikom. Ne dodaje se so niti bilo koji začin. Kaša se potom pakuje u glinene posude ili emajlirane činije.
Kako se kaša deli i koristi
U nekim selima, zavetna kaša se nosila u crkvu kao dar – ostavljala se ispred ikone, uz sveću. U drugim mestima, domaćica bi je delila deci iz ulice ili sela, govoreći tiho: "Za zdravlje, za radost, za zahvalnost." Verovalo se da, ako se kaša pojede s osmehom i bez pitanja, zavet će ostati "na snazi".
U slučaju da niko ne dođe – kaša se davala stoci, nikad se nije bacala.
Duhovni smisao “proste hrane”
Čajkanović zavetnu kašu vidi kao simbol “čistog dara” – hrane bez soli, jer so “vezuje telo”, a ovde se daruje duhovno. Med predstavlja svetlost, blagostanje, božansku milost. Proso je žitarica skromnosti, često povezivana s precima i dušama.
Danas: Povratak tihih rituala
Iako ovaj običaj gotovo da ne postoji u gradovima, etno-domaćinstva i pojedine porodice koje poštuju tradiciju počinju da ga obnavljaju – ne kao magijski čin, već kao gest zahvalnosti. U vremenu kada se sve meri, zavetna kaša nas uči vrednosti tihog “hvala” bez reči, bez selfija i bez očekivanja.

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u testo kako bi ostale sočne dugo, dugo vremena
Gotove pospite šećerom u prahu

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Šta je BULGUR i kako se sprema? Preporučuje se u svim dijetama
Poreklom je sa Bliskog Istoka i jedan je od najstarijih oblika žitarica koje se koriste u ishrani čoveka.
Komentari(0)