Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.

pita sa makom
Printscreen

Ukoliko obožavate tradicionalnu makovnjaču, ali nemate vremena da mesite testo, recept za pitu sa makom Suzane Mančić je baš ono što vam treba! Voditeljka pitu sa makom priprema sa kupovnim korama, što znatno olakšava i ubrzava pripremu, a ukus ostaje podjednako dobar kao da ste sve radili ručno i makovnjaču pripremali po receptu iz bakine sveske.

Recept za pitu sa makom Suzane Mančić, popularna loto devojka je predstavila u emisiji „Praktična žena”, kada su svi bili oduševljeni rezultatom. Što znači da, iako su korišćene kupovne kore, niko nije primetio razliku u ukusu.

Evo jednostavnog recepta za ovu ukusnu poslasticu koja će sigurno obradovati vaše ukućane i goste!

Sastojci za pitu sa makom:

3 jajeta
1,5 šolja šećera
4 dl ulja
2 šolje griza
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
400 g maka
400 ml (2 šolje) vrelog mleka
1,5 šolja šećera

Priprema:

Umutite jaja, pa postepeno dodajte šećer, ulje, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo, mešajući dok se smesa lepo ne sjedini.

Prelijte mak vrućim mlekom i dodajte šećer, pa sve dobro izmešajte dok se ne dobije ujednačena smesa.

Ponovite ovaj postupak dok ne utrošite sve kore i filove. Zagrejte rernu na 180°C i pecite makovnjaču oko 40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Kada se ispeče, ostavite da se malo ohladi, pa je isecite i poslužite.

Recept za pitu sa makom Suzane Mančić idealan izbor kada želite brz i ukusan desert, bez puno vremena provedenog u kuhinji.

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading