FANTASTIČNA DOMAĆA POGAČA Lisnata pita sa čvarcima, mekana kao morska pena

Aleksandar Stanojevic

13:25

Gastronomija 0

Idealno jelo za doručak, večeru, prelep ukus osvaja na prvi zalogaj.

FANTASTIČNA DOMAĆA POGAČA Lisnata pita sa čvarcima, mekana kao morska pena
youtube printscreen

 

Potrebno je: 

600 gr brašna

Možda vas zanima:

350 ml mleka

Možda vas zanima:

1520 gr kvasca

Možda vas zanima:

2 kašike ulja

Možda vas zanima:

2 kašičice šećera

Možda vas zanima:

malo soli

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Premazivanje: 

50 gr maslaca
100 gr sira
malo susam crnog i (može mak)
100 gr ml. čvaraka
1 jaje

 

Priprema:

Podgrejati malo mleko dodati kvasac da se rastopi  pa ubaciti brašno, ulje i soli i dobro izjednačiti da bude glatko. Odmori malo da poraste pa ga podeliti na 6 loptica i rukama svaku lopticu obraditi i pokriti da stoji 5 min. Razviti prvu što tanje premazati maslacem otopljenim.

bakinakuhinja.rs

 

Staviti na pek papir. Razviti drugu pa premazati maslacom pa premazati  polovinom sira izdrobljenim u koje staviti belance. Razviti treću koru i premazati je maslacom i posuti crnim susamom ili makom. Četvrtu koru koru razviti premazati tanko maslacom o mlevenim čvarcima.

bakinakuhinja.rs

 

Petu koru premazati maslacom i drugim delom sira. Šestu koru razviti i pokriti. Pritisnuti celu koru rukama i razviti oklagijom  što više može.

bakinakuhinja.rs

 

Saviti sa jedne i druge strane i sa suprotne stranei testo pretvoriti u kocku  i zaseći nožem na 8 uglova.. Pokriti da odmori pa premazati žumancetom i posuti susamom. Peći na 180 stepeni C 45-50 min. Fantastična lisnata mekana kao pena. Uživajte!

 

(Izvor: bakinakuhinja.rs)

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading