GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Grušalj je nastao iz potrebe za jednostavnom, a izuzetno hranljivom hranom koja može da se napravi brzo i da traje dugo. Osnova ovog jela je kiselo testo (napravljeno od kukuruznog i pšeničnog brašna i kiselog mleka ili jogurta), prelivena obilnom količinom belog, slanog sira.
Tajna kiselog testa i pastirska snaga
Ono što Grušalj razlikuje od obične pite je upravo kiselo testo. Umesto kvasca, koristi se kiselo mleko ili jogurt koji testu daju neobičnu, blagu kiselost i prozračnost (razlevuša). Recept je jednostavan, ali zahteva pravi, punomasni staroplaninski sir.
Možda vas zanima:
TRIKOM DO KISELOG KUPUSA ZA DVA DANA: Zaboravite dug proces
Zima bez sarme? Teško da to iko od nas može da zamisli. I dok se svako hvali "najboljim receptom", istina je da sve počinje od savršeno kiselog kupusa.
PRAVE SE ZA ČAS, A NEMA UKUSNIJIH: 3 najbolja fila za oblande! (RECEPT)
Oblanda sa tri bogata fila: šarena, izdašna i neodoljiva poslastica koja spaja tri ukusa u jednom savršenom zalogaju.
Možda vas zanima:
TRIKOM DO KISELOG KUPUSA ZA DVA DANA: Zaboravite dug proces
Zima bez sarme? Teško da to iko od nas može da zamisli. I dok se svako hvali "najboljim receptom", istina je da sve počinje od savršeno kiselog kupusa.
PRAVE SE ZA ČAS, A NEMA UKUSNIJIH: 3 najbolja fila za oblande! (RECEPT)
Oblanda sa tri bogata fila: šarena, izdašna i neodoljiva poslastica koja spaja tri ukusa u jednom savršenom zalogaju.
Možda vas zanima:
TRIKOM DO KISELOG KUPUSA ZA DVA DANA: Zaboravite dug proces
Zima bez sarme? Teško da to iko od nas može da zamisli. I dok se svako hvali "najboljim receptom", istina je da sve počinje od savršeno kiselog kupusa.
PRAVE SE ZA ČAS, A NEMA UKUSNIJIH: 3 najbolja fila za oblande! (RECEPT)
Oblanda sa tri bogata fila: šarena, izdašna i neodoljiva poslastica koja spaja tri ukusa u jednom savršenom zalogaju.
Ključni sastojci:
- Kukuruzno i pšenično brašno (mešano u jednakim razmerama)
- Domaći beli sir (punomasan i slan)
- Kiselo mleko ili jogurt (kao sredstvo za dizanje)
- Jaja, ulje i so.
Priprema je brza: svi sastojci (osim sira) se zamesi, dobija se ređe, tečno testo koje se razleva (otud i naziv razlevuša) direktno u zagrejanu tepsiju. Preko tog testa se ravnomerno raspoređuje izmrvljeni beli sir.
Pečenje na "mačvanski način"
Grušalj se peče dok ne dobije zlatnu, hrskavu koru, ali unutra ostaje sočan i mekan. On je bio idealna hrana za pastire koji su provodili duge sate na pašnjacima, jer je davao energiju i dugo držao sitost.
Služi se topao, uz šolju jogurta ili čašu kiselog mleka. Grušalj je dokaz kako se od najjednostavnijih sastojaka, mudrošću i tradicijom, može napraviti izuzetno zasitan i zdrav specijalitet koji je preživeo vekove.
Posne krofne iz Banata – vazdušaste i bez kapi ulja! Trik koji domaćice znaju decenijama
Jednostavan trik sa alkoholom pravi čaroliju.
TRIKOM DO KISELOG KUPUSA ZA DVA DANA: Zaboravite dug proces
Zima bez sarme? Teško da to iko od nas može da zamisli. I dok se svako hvali "najboljim receptom", istina je da sve počinje od savršeno kiselog kupusa.
Posne punjene paprike toliko su ukusne da će ih tamaniti i najveći gurmani: Tradicionalno jelo prste da poližete
Mirisno, domaće, posno i veoma jednostavno jelo.
PRAVE SE ZA ČAS, A NEMA UKUSNIJIH: 3 najbolja fila za oblande! (RECEPT)
Oblanda sa tri bogata fila: šarena, izdašna i neodoljiva poslastica koja spaja tri ukusa u jednom savršenom zalogaju.
Srbi, ovako Turkinje prave najsočniju baklavu! Tajna je u 1 sastojku - recept se prenosi s kolena na koleno
Ovo je recept koji se koristi širom Turske
Komentari(0)