MEKANO TESTO KOJE UVEK USPEVA IZ PRVE I NARASTE KAO LUDO: Napravite najukusnije kiflice, lepinje i pogače

Jadranko Žugić

15:00

Gastronomija 0

Sačuvajte ovaj recept za najbolje testo koje uvek uspeva iz prve, jer ćete ga sigurno uvek ovako praviti

MEKANO TESTO KOJE UVEK USPEVA IZ PRVE I NARASTE KAO LUDO: Napravite najukusnije kiflice, lepinje i pogače
Shutterstock

Ovo je recept za savršeno testo koji uvijek uspeva, a odlično je za pripremu bilo kog vrsta peciva, bilo da želite kiflice, lepinje, hleb ili čak podlogu za picu. Uz dodatak jogurta biće bodebno mekano i vazdušasto kada ga budete ispekli, a ostaće sveže i po nekoliko dana.

Sastojci:

1 kg brašna

Možda vas zanima:

500 ml mlekaog mleka

Možda vas zanima:

200 ml jogurta

Možda vas zanima:

2 jajeta

Možda vas zanima:

2 kašičice soli

Možda vas zanima:

1 kašika šećera

Možda vas zanima:

1 kocka kvasca

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

MEKANO TESTO KOJE UVEK USPEVA IZ PRVE I NARASTE KAO LUDO: Napravite najukusnije kiflice, lepinje i pogače unsplash.com

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Stavite kilogram brašna u posudu pa u sredini napravite udubljenje u koje ćete da stavite malo mlakog mleka i izmrvite kvasac, pa to sve posuti kašičicom šećera. Nakon toga ostavite da kvasac nadođe. Zamesite glatko testo, prekrijte krpom i ostavite da se digne. Kada je testo dobro naraslo, od njega moežete da pravite šta god vam je volja: kiflice, pogače, hleb... U slučaju da ne potrošite celo testo isti dan, možete da ga sačuvate u frižideru i iskoristite u nekoliko narednih dana.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading