Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake

Kiza R

20:00

Gastronomija 0

Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.

paradajz
Shutterstock

Jelo iz bašte i srca

Ovaj jednostavan varivac pripremao se kad paradajz počne da zri u baštama, a kuća zamiriše na dinstani crni luk i peršun. Osnovna verzija ne sadrži meso i služi se hladna, što ga čini savršenim letnjim obrokom.

Nekada je bio standard na trpezi tokom postova, ali i omiljeni dodatak uz sir i domaći hleb kad se vraća s njive.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Recept: Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom

  • 1 kg zrelog paradajza
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • vezica svežeg peršuna
  • 1 kašika ulja
  • so, biber po ukusu

Paradajz se oljušti, isecka i dinsta s crnim lukom na laganoj vatri. Kada se smesa zgusne, dodaju se beli luk i peršun, pa se sve začini po ukusu. Jelo se zatim ostavi da se ohladi i služi hladno, uz parče domaćeg sira ili komadić pite.

paradajz Shutterstock
 

Zanimljivost: Kad su paradajz zvali jabuka ljubavi

U nekim krajevima Srbije, paradajz je dugo bio poznat kao „jabučica ljubavi“, zbog svog oblika, boje i ukusa. Postojalo je verovanje da ako devojka da momku paradajz iz svoje bašte, to je znak simpatije. Tako je ovo jelo, iako jednostavno, često nosilo romantičnu simboliku, posebno kad se služi hladno i lepo ukrašeno.

Zaboravljeno, ali ne i izgubljeno

Danas se ovo jelo sve ređe nalazi na trpezama, ali ga čuvaju oni koji znaju da je jednostavnost često najukusnija. „Kuvani paradajz“ je tihi podsetnik na doba kada se iz bašte uzimalo samo ono što je toga dana bilo zrelo — i pretvaralo u obrok za pamćenje..

Komentari(0)

Loading