Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.
 
                                Jelo iz bašte i srca
Ovaj jednostavan varivac pripremao se kad paradajz počne da zri u baštama, a kuća zamiriše na dinstani crni luk i peršun. Osnovna verzija ne sadrži meso i služi se hladna, što ga čini savršenim letnjim obrokom.
Nekada je bio standard na trpezi tokom postova, ali i omiljeni dodatak uz sir i domaći hleb kad se vraća s njive.
Možda vas zanima:
 
            Baštovanski trik: Uz paradajz posadite 3 sadnice ove biljke i prinos će biti kao nikada pre
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu.
 
            Posadite 3 sadnice ove biljke uz paradajz i rađaće do besvesti: Baštovanski trik koji malo ko zna
Prema iskustvima biovrtlara na paradajz deluje kao prirodna zaštita
Možda vas zanima:
 
            Baštovanski trik: Uz paradajz posadite 3 sadnice ove biljke i prinos će biti kao nikada pre
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu.
 
            Posadite 3 sadnice ove biljke uz paradajz i rađaće do besvesti: Baštovanski trik koji malo ko zna
Prema iskustvima biovrtlara na paradajz deluje kao prirodna zaštita
Možda vas zanima:
 
            Baštovanski trik: Uz paradajz posadite 3 sadnice ove biljke i prinos će biti kao nikada pre
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu.
 
            Posadite 3 sadnice ove biljke uz paradajz i rađaće do besvesti: Baštovanski trik koji malo ko zna
Prema iskustvima biovrtlara na paradajz deluje kao prirodna zaštita
Recept: Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom
- 1 kg zrelog paradajza
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- vezica svežeg peršuna
- 1 kašika ulja
- so, biber po ukusu
Paradajz se oljušti, isecka i dinsta s crnim lukom na laganoj vatri. Kada se smesa zgusne, dodaju se beli luk i peršun, pa se sve začini po ukusu. Jelo se zatim ostavi da se ohladi i služi hladno, uz parče domaćeg sira ili komadić pite.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                     Shutterstock
                                            
                                        
                                    
                                                                                    
                                                                                            Shutterstock
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Zanimljivost: Kad su paradajz zvali jabuka ljubavi
U nekim krajevima Srbije, paradajz je dugo bio poznat kao „jabučica ljubavi“, zbog svog oblika, boje i ukusa. Postojalo je verovanje da ako devojka da momku paradajz iz svoje bašte, to je znak simpatije. Tako je ovo jelo, iako jednostavno, često nosilo romantičnu simboliku, posebno kad se služi hladno i lepo ukrašeno.
Zaboravljeno, ali ne i izgubljeno
Danas se ovo jelo sve ređe nalazi na trpezama, ali ga čuvaju oni koji znaju da je jednostavnost često najukusnija. „Kuvani paradajz“ je tihi podsetnik na doba kada se iz bašte uzimalo samo ono što je toga dana bilo zrelo — i pretvaralo u obrok za pamćenje..
 
            Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
 
            Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
 
            Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
 
            Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
 
                 
             
            
Komentari(0)