Vranjanke otkrile kako spremiti paradajz da traje celu zimu! Pre nego što ga SIPAJU u flaše, urade ovo

Teodora Tojagić

13:00

Aktuelno 0

Za bolji ukus i obavezni dodatak paradajzu u flašama može biti i tanka ljuta papričica, za one koji uživaju u pikantnim ukusima.

paradajz
Shutterstock

Vranjanske domaćice otkrile su svoju tajnu za paradajz u tegli koji će vam trajati celu zimu.

Za bolji ukus i obavezni dodatak paradajzu u flašama može biti i tanka ljuta papričica, za one koji uživaju u pikantnim ukusima.

Bikovo srce, jabučar samo su neke od vrsta ovog povrća, a vranjske domaćice užurbano kreću sa pripremom zimnice, a paradajz u flašama je obavezni deo. Kilogram paradajza na vranjskoj pijaci košta od 150 do 190 dinara zavisi od vrste i kvaliteta.

Možda vas zanima:

Manastir Prohor Pčinjski

Kako je carsko proročanstvo stvorilo manastir Prohor Pčinjski - Počivalište moštiju svetitelja i čuda na Kozjaku

Kultura

21:00

28 septembar, 2025

Na obroncima planine Kozjak, u dolini reke Pčinje, smestio se jedan od najvećih i najznačajnijih manastira juga Srbije – Prohor Pčinjski. Posvećen je Svetom Prohoru, pustinožitelju iz XI veka, koji je prema predanju predvideo da će mladi vojskovođa Roman Diogen postati vizantijski car. Kada se proročanstvo obistinilo, Diogen je u znak zahvalnosti podigao manastir i darovao ga monahu.

Možda vas zanima:

Manastir Prohor Pčinjski

Kako je carsko proročanstvo stvorilo manastir Prohor Pčinjski - Počivalište moštiju svetitelja i čuda na Kozjaku

Kultura

21:00

28 septembar, 2025

Na obroncima planine Kozjak, u dolini reke Pčinje, smestio se jedan od najvećih i najznačajnijih manastira juga Srbije – Prohor Pčinjski. Posvećen je Svetom Prohoru, pustinožitelju iz XI veka, koji je prema predanju predvideo da će mladi vojskovođa Roman Diogen postati vizantijski car. Kada se proročanstvo obistinilo, Diogen je u znak zahvalnosti podigao manastir i darovao ga monahu.

Možda vas zanima:

Manastir Prohor Pčinjski

Kako je carsko proročanstvo stvorilo manastir Prohor Pčinjski - Počivalište moštiju svetitelja i čuda na Kozjaku

Kultura

21:00

28 septembar, 2025

Na obroncima planine Kozjak, u dolini reke Pčinje, smestio se jedan od najvećih i najznačajnijih manastira juga Srbije – Prohor Pčinjski. Posvećen je Svetom Prohoru, pustinožitelju iz XI veka, koji je prema predanju predvideo da će mladi vojskovođa Roman Diogen postati vizantijski car. Kada se proročanstvo obistinilo, Diogen je u znak zahvalnosti podigao manastir i darovao ga monahu.

Paradajz se lepo opere, očisti i iseče na komade i melje.

"Uglavnom dodajem isekcani peršun, mada neke žene, iseckaju i šargarepu pa čak i papriku. Ja samo peršun i ljutu papričicu celu gurnem u flašu na pola punjenja da malo rezni na ljuto zbog boljeg ukusa. Moji ukućani vole paradajz, i kao dodatak jelu, ali i kao salatu. Napunjene flaše ostavim da prenoće otvorene, samo ih prekrijem krpom. Sutradan ih zatvorim i dobro zategnem kod zatvaranja. Imam iskustvo kod ovakvog načina pripreme i svake godine mi bude veoma ukusno“, objašnjava Vranjanka V.V.

Dovitljive domaćice su isprobale i novu tehniku mlevenja pomoću popularnog "secka", ili većeg blendera.

Osim ovog načina pripreme, pojedine domaćice pre nego što mleveni paradajz sipaju u flaše prokuvaju ga i tako vreo sipaju u vrele flaše. I to nije sve, neke Vranjanke praktikuju i pasterizaciju paradajza na sledeći način: samleveni paradajz sipaju u flaše koje zatvore hermetički, obaviju ih hartijom i kuvaju u loncu koji je napunjen vodom, do ključanja. Važno je da voda bude u visini ispod zatvarača.

Više načina u pripremi, da paradajz dočeka zimu pa čak i proleće, a da se ne pokvari, poručuju vranjske domaćice.

Create your own user feedback survey c.id
Kladovo

Mala po prostoru, ali velika po ideji: Osnovna škola u Kladovu proslavila značajan jubilej - prošlo je 190 godina od kako su prvi đaci seli u njene klupe

Aktuelno

18:00

8 novembar, 2025

Svečanom akademijom u koncertnoj sali Doma kulture, uz intoniranje himne „Bože pravde“, obeleženo je 190 godina postojanja OŠ „Vuk Karadžić“ Kladovo. Značajnom jubileju škole koja skoro dva veka svakom novom naraštaju pruža ono najdragocenije prisustvovali su pored učenika, učitelja, nastavnika i Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo sa saradnicima, Radovan Arežina, pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, predstavnici Ministarstva prosvete Srđan Stanojević, rukovodilac Školske uprave Zaječar i prosvetni savetnik Predrag Radosavljević, Dragana Dumitrašković, predsednik aktiva direktora škola, Miodrag Savić, predsednik SO Kladovo, bivši učenici i penzionisani prosvetni radnici, kao i predstavnici javnih i privatnih preduzeća.

učenička zadruga

Jabuke smo sami brali, a zatim od njih cedili sok: Preko 300 đaka radi u učeničkoj zadruzi u Brodarevu kao što se to radilo nekad - bravo deco

Aktuelno

16:00

8 novembar, 2025

Oni su mladi, vredni i već u srednjoj školi stekli su prva radna iskustva u učeničkoj zadruzi, kao što se to radilo nekad. Već nekoliko godina u Brodarevu, u okviru Osnovne škole „Svetozar Marković“, uspešno radi učenička zadruga „Polimka“, koja predstavlja dopunu nastavnim sadržajima, ali i način da đaci steknu praktična znanja i zarade sopstveni dinar.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading