Vranjanke otkrile kako spremiti paradajz da traje celu zimu! Pre nego što ga SIPAJU u flaše, urade ovo
Za bolji ukus i obavezni dodatak paradajzu u flašama može biti i tanka ljuta papričica, za one koji uživaju u pikantnim ukusima.

Vranjanske domaćice otkrile su svoju tajnu za paradajz u tegli koji će vam trajati celu zimu.
Za bolji ukus i obavezni dodatak paradajzu u flašama može biti i tanka ljuta papričica, za one koji uživaju u pikantnim ukusima.
Bikovo srce, jabučar samo su neke od vrsta ovog povrća, a vranjske domaćice užurbano kreću sa pripremom zimnice, a paradajz u flašama je obavezni deo. Kilogram paradajza na vranjskoj pijaci košta od 150 do 190 dinara zavisi od vrste i kvaliteta.
Možda vas zanima:

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

Kraljičke povorke iz Vranja: Neobičan običaj u kom devojke simbolično postaju kraljice
Saznajte sve o jedinstvenom običaju sa juga Srbije gde mlade devojke oblače raskošne nošnje i šetaju selom u posebnoj ceremoniji koja priziva zdravlje i plodnost
Možda vas zanima:

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

Kraljičke povorke iz Vranja: Neobičan običaj u kom devojke simbolično postaju kraljice
Saznajte sve o jedinstvenom običaju sa juga Srbije gde mlade devojke oblače raskošne nošnje i šetaju selom u posebnoj ceremoniji koja priziva zdravlje i plodnost
Možda vas zanima:

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

Kraljičke povorke iz Vranja: Neobičan običaj u kom devojke simbolično postaju kraljice
Saznajte sve o jedinstvenom običaju sa juga Srbije gde mlade devojke oblače raskošne nošnje i šetaju selom u posebnoj ceremoniji koja priziva zdravlje i plodnost
Paradajz se lepo opere, očisti i iseče na komade i melje.
"Uglavnom dodajem isekcani peršun, mada neke žene, iseckaju i šargarepu pa čak i papriku. Ja samo peršun i ljutu papričicu celu gurnem u flašu na pola punjenja da malo rezni na ljuto zbog boljeg ukusa. Moji ukućani vole paradajz, i kao dodatak jelu, ali i kao salatu. Napunjene flaše ostavim da prenoće otvorene, samo ih prekrijem krpom. Sutradan ih zatvorim i dobro zategnem kod zatvaranja. Imam iskustvo kod ovakvog načina pripreme i svake godine mi bude veoma ukusno“, objašnjava Vranjanka V.V.
Dovitljive domaćice su isprobale i novu tehniku mlevenja pomoću popularnog "secka", ili većeg blendera.
Osim ovog načina pripreme, pojedine domaćice pre nego što mleveni paradajz sipaju u flaše prokuvaju ga i tako vreo sipaju u vrele flaše. I to nije sve, neke Vranjanke praktikuju i pasterizaciju paradajza na sledeći način: samleveni paradajz sipaju u flaše koje zatvore hermetički, obaviju ih hartijom i kuvaju u loncu koji je napunjen vodom, do ključanja. Važno je da voda bude u visini ispod zatvarača.
Više načina u pripremi, da paradajz dočeka zimu pa čak i proleće, a da se ne pokvari, poručuju vranjske domaćice.

Vranjanke otkrile kako spremiti paradajz da traje celu zimu! Pre nego što ga SIPAJU u flaše, urade ovo
Za bolji ukus i obavezni dodatak paradajzu u flašama može biti i tanka ljuta papričica, za one koji uživaju u pikantnim ukusima.

Danas je prepodobna Teodora carigradska i žene bi trebalo da se pokaju!
Njen trud, post, bdenje, poniznost i plačno pokajanje zadivili su svu bratiju.

Pešterska visoravan dobija "VIP restoran" za kraljeve srpskog neba
Na Pešterskoj visoravni ovog vikenda biće organizovana velika ekološka kampanja. Cilj akcije je sređivanje hranilišta i priprema „VIP restorana“ za kraljeve srpskog neba – beloglave supove koje naseljavaju ovaj kraj.

Ukoliko ste sačuvali stari novac za vreme vladavine ovog monstruma, možete da se obogatite! Vredi kao suvo zlato
Neke retke kovanice ili novčanice mogu imati značajnu numizmatičku vrednost ako su retke ili u izuzetno dobrom stanju

Evo kako da u Srbiji zaradite od biljaka! Jeftina sadnja, brzo rastu, a prihodi su veliki, ove su najisplativije
Profit zavisi od ulaganja, cene po kilogramu, prinosa po hektaru i potražnje na tržištu
Komentari(0)