Vranjanke otkrile kako spremiti paradajz da traje celu zimu! Pre nego što ga SIPAJU u flaše, urade ovo
Za bolji ukus i obavezni dodatak paradajzu u flašama može biti i tanka ljuta papričica, za one koji uživaju u pikantnim ukusima.
Vranjanske domaćice otkrile su svoju tajnu za paradajz u tegli koji će vam trajati celu zimu.
Za bolji ukus i obavezni dodatak paradajzu u flašama može biti i tanka ljuta papričica, za one koji uživaju u pikantnim ukusima.
Bikovo srce, jabučar samo su neke od vrsta ovog povrća, a vranjske domaćice užurbano kreću sa pripremom zimnice, a paradajz u flašama je obavezni deo. Kilogram paradajza na vranjskoj pijaci košta od 150 do 190 dinara zavisi od vrste i kvaliteta.
Možda vas zanima:
SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Kako je carsko proročanstvo stvorilo manastir Prohor Pčinjski - Počivalište moštiju svetitelja i čuda na Kozjaku
Na obroncima planine Kozjak, u dolini reke Pčinje, smestio se jedan od najvećih i najznačajnijih manastira juga Srbije – Prohor Pčinjski. Posvećen je Svetom Prohoru, pustinožitelju iz XI veka, koji je prema predanju predvideo da će mladi vojskovođa Roman Diogen postati vizantijski car. Kada se proročanstvo obistinilo, Diogen je u znak zahvalnosti podigao manastir i darovao ga monahu.
Možda vas zanima:
SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Kako je carsko proročanstvo stvorilo manastir Prohor Pčinjski - Počivalište moštiju svetitelja i čuda na Kozjaku
Na obroncima planine Kozjak, u dolini reke Pčinje, smestio se jedan od najvećih i najznačajnijih manastira juga Srbije – Prohor Pčinjski. Posvećen je Svetom Prohoru, pustinožitelju iz XI veka, koji je prema predanju predvideo da će mladi vojskovođa Roman Diogen postati vizantijski car. Kada se proročanstvo obistinilo, Diogen je u znak zahvalnosti podigao manastir i darovao ga monahu.
Možda vas zanima:
SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Kako je carsko proročanstvo stvorilo manastir Prohor Pčinjski - Počivalište moštiju svetitelja i čuda na Kozjaku
Na obroncima planine Kozjak, u dolini reke Pčinje, smestio se jedan od najvećih i najznačajnijih manastira juga Srbije – Prohor Pčinjski. Posvećen je Svetom Prohoru, pustinožitelju iz XI veka, koji je prema predanju predvideo da će mladi vojskovođa Roman Diogen postati vizantijski car. Kada se proročanstvo obistinilo, Diogen je u znak zahvalnosti podigao manastir i darovao ga monahu.
Paradajz se lepo opere, očisti i iseče na komade i melje.
"Uglavnom dodajem isekcani peršun, mada neke žene, iseckaju i šargarepu pa čak i papriku. Ja samo peršun i ljutu papričicu celu gurnem u flašu na pola punjenja da malo rezni na ljuto zbog boljeg ukusa. Moji ukućani vole paradajz, i kao dodatak jelu, ali i kao salatu. Napunjene flaše ostavim da prenoće otvorene, samo ih prekrijem krpom. Sutradan ih zatvorim i dobro zategnem kod zatvaranja. Imam iskustvo kod ovakvog načina pripreme i svake godine mi bude veoma ukusno“, objašnjava Vranjanka V.V.
Dovitljive domaćice su isprobale i novu tehniku mlevenja pomoću popularnog "secka", ili većeg blendera.
Osim ovog načina pripreme, pojedine domaćice pre nego što mleveni paradajz sipaju u flaše prokuvaju ga i tako vreo sipaju u vrele flaše. I to nije sve, neke Vranjanke praktikuju i pasterizaciju paradajza na sledeći način: samleveni paradajz sipaju u flaše koje zatvore hermetički, obaviju ih hartijom i kuvaju u loncu koji je napunjen vodom, do ključanja. Važno je da voda bude u visini ispod zatvarača.
Više načina u pripremi, da paradajz dočeka zimu pa čak i proleće, a da se ne pokvari, poručuju vranjske domaćice.
Halo, konačno smo dobili signal: Ogromna stvar za stanovnike pribojskih udaljenih sela - montiran ključni predajnik Telekoma Srbije
Meštani udaljenih pribojskih sela smeštenih na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine godinama unazad imaju veliki problem sa signalom na mobilnim telefoinima zbog pograničnog pojasa u kom se nalaze. Zahvaljujući velikom naporu i trudu Telekoma Srbije tim mukama sada konačno dolazi kraj.
Mala po prostoru, ali velika po ideji: Osnovna škola u Kladovu proslavila značajan jubilej - prošlo je 190 godina od kako su prvi đaci seli u njene klupe
Svečanom akademijom u koncertnoj sali Doma kulture, uz intoniranje himne „Bože pravde“, obeleženo je 190 godina postojanja OŠ „Vuk Karadžić“ Kladovo. Značajnom jubileju škole koja skoro dva veka svakom novom naraštaju pruža ono najdragocenije prisustvovali su pored učenika, učitelja, nastavnika i Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo sa saradnicima, Radovan Arežina, pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, predstavnici Ministarstva prosvete Srđan Stanojević, rukovodilac Školske uprave Zaječar i prosvetni savetnik Predrag Radosavljević, Dragana Dumitrašković, predsednik aktiva direktora škola, Miodrag Savić, predsednik SO Kladovo, bivši učenici i penzionisani prosvetni radnici, kao i predstavnici javnih i privatnih preduzeća.
Najstarija Sokolana u Srbiji postala Muzej košarke, ali njeno slavno ime poneo drugi objekat: To je sada sportska dvorana za ponos u centru Čačka
Najstarija Sokolana u Srbiji, zgrada u kojoj su još u predvečerje Velikog rata vežbali srpski sokoli, nalazi se u srcu Čačka. Nakon više od jednog veka, ona dobija mesto koje joj pripada, te će se pod nejnim krovom naći muzej posvećen svetom sportu svih Čačana – košarci.
Jabuke smo sami brali, a zatim od njih cedili sok: Preko 300 đaka radi u učeničkoj zadruzi u Brodarevu kao što se to radilo nekad - bravo deco
Oni su mladi, vredni i već u srednjoj školi stekli su prva radna iskustva u učeničkoj zadruzi, kao što se to radilo nekad. Već nekoliko godina u Brodarevu, u okviru Osnovne škole „Svetozar Marković“, uspešno radi učenička zadruga „Polimka“, koja predstavlja dopunu nastavnim sadržajima, ali i način da đaci steknu praktična znanja i zarade sopstveni dinar.
Veruje se da Sveti Dimitrije pomaže čak i onim od kojih su lekari digli ruke: Potrebno je samo da sa čistom verom izgovoriti ove reči
Danas slavimo Mitrovdan, dan posvećen Svetom Dimitriju Mirotočivom za kojeg se veruje da je i čudotvorac i da pomaže bolesnim i nemoćnim
Komentari(0)