NAJUKUSNIJA POSNA SARMA SA KISELIM KUPUSOM PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Omiiljen ručak u vreme posta - olizaćete tanjire

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Uveličajte vaš posan jelovnik ovim posnim sarmicama

posna sarma
Printscreen/Youtube

Čak i pravi gurmani će obožavati ovaj recept za posnu sarmu sa pirinčem u listovima kiselog kupusa. Nema boljeg i ukusnijeg ručka u vreme posta od posnih sarmica.

Sastojci za posne sarme sa pečurkama:

1 šolja pirinča,

Možda vas zanima:

2 šolje vode,

Možda vas zanima:

1 kašika maslinovog ulja,

Možda vas zanima:

1 crni luk, sitno iseckan,

Možda vas zanima:

2 čena belog luka,

Možda vas zanima:

2 šolje sitno šampinjona ili drugih pečuraka,

Možda vas zanima:

1/2 šolje pasiranog paradajza,

Možda vas zanima:

1 kašičica sušenog origana,

Možda vas zanima:

so i biber po ukusu,

Možda vas zanima:

1 glavica kiselog kupusa (ili kisela zelena paprika).

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posne sarme sa pečurkama se pripremaju na sledeći način:

Operite listove kiselog kupusa (ili kiselu zelenu papriku) i ostavite ih da se ocede.U činiji, operite pirinač i procedite ga.

U šerpi, zagrejte 2 šolje vode i dodajte pirinač. Kuvajte ga dok ne upije svu vodu i postane mekan. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.U drugoj šerpi, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.

Dodajte crni luk i beli luk i dinstajte dok ne postanu staklasti.Dodajte seckane šampinjone (ili druge pečurke) u šerpu s lukom i belim lukom.Dinstajte ih dok ne omekšaju i oslobode tečnost.Dodajte pasirani paradajz, origano, so i biber u šerpu sa pečurkama.

Kuvajte nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro sjedine.U činiji, pomešajte kuvani pirinač sa pripremljenim filom od pečuraka.Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.

Na svaki list kiselog kupusa (ili kisele zelene paprike) stavite oko 1-2 kašike fila i pažljivo uvijte sarmu. Postupak ponavljajte dok potrošite sav fil.U velikoj šerpi, složite sarmu u redove.Pokrijte sarmu listovima kiselog kupusa (ili kisele zelene paprike) i prelijte sarmu sa vodom tako da su sarme prekrivene.

Pokrijte šerpu i kuvajte sarmu na laganoj vatri oko 60-90 minuta, dok sarma ne postane mekana.

Poslužite posne sarme sa pečurkama tople, po želji sa posnim jogurtom ili kiselim kupusom.


džem od šipka

Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje

Gastronomija

21:00

25 avgust, 2025

U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading