RECEPTI: Posna sarma sa suvim grožđem, sjajno jelo u kome će svi uživati!

Jelica Jovanović

18:00

Gastronomija 0

Post je pred nama pa vam danas donosimo recept za jelo koje se topi ustima i koje će rado jesti cela porodica dok traju pripreme za dolazak Uskrsa.

Posna sarma
Printscreen/Youtube

Sastojci za posnu sarmu sa suvim groždjem:

  • 600 g slatkog kupusa, 60 g crnog luka
  • 120 g pirinča
  • biber
  • so
  • 60 g suvog grožđa
  • limun
  • sirće
  • lovorov list
  • ulje

Posna sarma sa suvim groždjem se priprema na sledeći način:

1. Blanširati kupus u slanoj kipućoj vodi sa dodatkom bibera, lovorovog lista, sirćeta i ulja. Izvaditi i ocediti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

2. Na ulju propržiti sitno seckan luk, pa dodati prethodno skuvan pirinač.

3. Začiniti po ukusu i umešati suvo grožđe, koje ste prethodno natopili u vodi da omekša.

4. Pripremljenu smesu stavljati na list kupusa, oblikovati sarme, ređati u činiju i sipati vode da sarma ogrezne, u vodu dodati par kriški limuna pa kuvati koliko je potrebno da se pirinač skuva.

5. Kuvanu sarmu zapeći u zagrejanoj rerni Poslužiti toplo, preliveno saftom u kojem se jelo kuvalo.

Prijatno!

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading