Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske

palačinke
Printscreen/Youtube

U nastavku pročitajte recept za ređane palačinke:

Sastojci:

4 jaja;

70g putera;

Možda vas zanima:

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Možda vas zanima:

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Možda vas zanima:

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

70g brašna;

300 ml punomasnog mleka;

70g šećera;

1 kašikica soka od limuna;

ulje za prženje.

Sastojci za preliv: 5 kašika zaslađenog kakaa; 3 kašike šećera.

Priprema:

Sve namirnice bi trebale da budu sobne temperature. 4 žumanca penasto umutiti sa šećerom. Dodati omekšali puter i dalje mutiti dok se lepo ne sjedini. Neizmenično dodavati mleko i brašno i dalje mutiti dok se ne dobije glatka smesa koja je dosta gušća od smese za obične palačinke. U posebnoj posudi umutiti belanca u čvrsti sneg sa sokom od limuna i eventualno pola kašikice šećera.

Kada je i belance umućeno, kašiku po kašiku dodavati belance prethodno napravljenoj smesi, i zatim sve zajedno polako izmešati sa kutlačom.

Napomena: Dobro pripremljena smesa nema izdvojen sloj vode na dnu šerpe, ali ne treba paničiti ni ako ga ima. U tom slučaju treba zahvatati od dna šerpice da bi se zahvatilo i tečnog i penastog dela.

Palačinke se peku u običnom tiganju u kojem ih inače pravite, s tim što je poželjno da tiganj bude manjih dimenzija - do 22cm. Od smese bude ukupno 5-6 palačinki. Prilikom pečenja koristiti malo više ulja nego obično, pošto su palačinke teške pa će se teže skliznuti na tanjir.

Važno: Palačinke se peku samo sa jedne strane! Stavlja se oko 2 kutlače smese za jednu palačinku i treba ih peći na manjoj ili umerenoj temperaturi. Naime, zbog svoje debljine, donji deo ne bi trebalo da pocrni a sa gornje strane će se malo stegnuti pena. Debljina palačinke je oko 1cm kada se ispeče. Ređaju se jedna na drugu, i na svaku se stavi po 2 kašike posipa čim je gotova. Kada je gotovo, ceo desert izgleda kao torta, i tako se i seče.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading