IDEALAN RUČAK NA PREOBRAŽENJE: Posna sarma sa suvim grožđem, topi se ustima
Preobraženje Gospodnje, koje slavimo sutra, jedan je od velikih praznika u našem narodu, dan kada se u mnogim domovima okuplja porodica i slavi u zajedništvu.

Ovaj praznik nas podseća na promene i preobražaje koji su deo života, a posna trpeza zauzima važno mesto u proslavi. Posna sarma sa suvim grožđem, sa svojim bogatim ukusom i prijatnom mekoćom, pravo je jelo za ovu priliku. Dok se okupljate za stolom, uživajući u toplini doma i ukusu domaće sarme, neka vas preplavi osećaj radosti i zahvalnosti što ste zajedno, čekajući velike praznike.
Sastojci za posnu sarmu sa suvim groždjem:
600 g slatkog kupusa,
Možda vas zanima:

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

RECEPTI: Posna sarma sa suvim grožđem, sjajno jelo u kome će svi uživati!
Post je pred nama pa vam danas donosimo recept za jelo koje se topi ustima i koje će rado jesti cela porodica dok traju pripreme za dolazak Uskrsa.
Možda vas zanima:

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

RECEPTI: Posna sarma sa suvim grožđem, sjajno jelo u kome će svi uživati!
Post je pred nama pa vam danas donosimo recept za jelo koje se topi ustima i koje će rado jesti cela porodica dok traju pripreme za dolazak Uskrsa.
Možda vas zanima:

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

RECEPTI: Posna sarma sa suvim grožđem, sjajno jelo u kome će svi uživati!
Post je pred nama pa vam danas donosimo recept za jelo koje se topi ustima i koje će rado jesti cela porodica dok traju pripreme za dolazak Uskrsa.
60 g crnog luka,
120 g pirinča,
biber,
so,
60 g suvog grožđa,
limun,
sirće,
lovorov list
ulje
Posna sarma sa suvim groždjem se priprema na sledeći način:
1. Blanširati kupus u slanoj kipućoj vodi sa dodatkom bibera, lovorovog lista, sirćeta i ulja. Izvaditi i ocediti.
2. Na ulju propržiti sitno seckan luk, pa dodati prethodno skuvan pirinač.
3. Začiniti po ukusu i umešati suvo grožđe, koje ste prethodno natopili u vodi da omekša.
4. Pripremljenu smesu stavljati na list kupusa, oblikovati sarme, ređati u činiju i sipati vode da sarma ogrezne, u vodu dodati par kriški limuna pa kuvati koliko je potrebno da se pirinač skuva.
5. Kuvanu sarmu zapeći u zagrejanoj rerni
Poslužiti toplo, preliveno saftom u kojem se sarma kuvala.

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Komentari(0)