IDEALAN RUČAK NA PREOBRAŽENJE: Posna sarma sa suvim grožđem, topi se ustima
Preobraženje Gospodnje, koje slavimo sutra, jedan je od velikih praznika u našem narodu, dan kada se u mnogim domovima okuplja porodica i slavi u zajedništvu.

Ovaj praznik nas podseća na promene i preobražaje koji su deo života, a posna trpeza zauzima važno mesto u proslavi. Posna sarma sa suvim grožđem, sa svojim bogatim ukusom i prijatnom mekoćom, pravo je jelo za ovu priliku. Dok se okupljate za stolom, uživajući u toplini doma i ukusu domaće sarme, neka vas preplavi osećaj radosti i zahvalnosti što ste zajedno, čekajući velike praznike.
Sastojci za posnu sarmu sa suvim groždjem:
600 g slatkog kupusa,
Možda vas zanima:

STARINSKI RECEPT, PRSTE DA POLIŽETE Posna sarma sa orasima koju ćete obožavati, idealna tokom posta
Prava starinska kakva se na selu sprema i kada nije post, zbog svoje sočnosti i mekoće.

RECEPT ZA SVETOGORSKU SARMU Originalan recept za posnu sarmu sa Svete Gore, 2 sastojka su ključna
Uđite u Vaskršnji post sa dosta recepata koje možete da pripremite kako vam ideje ne bi ponestale.
60 g crnog luka,
120 g pirinča,
biber,
so,
60 g suvog grožđa,
limun,
sirće,
lovorov list
ulje
Posna sarma sa suvim groždjem se priprema na sledeći način:
1. Blanširati kupus u slanoj kipućoj vodi sa dodatkom bibera, lovorovog lista, sirćeta i ulja. Izvaditi i ocediti.
2. Na ulju propržiti sitno seckan luk, pa dodati prethodno skuvan pirinač.
3. Začiniti po ukusu i umešati suvo grožđe, koje ste prethodno natopili u vodi da omekša.
4. Pripremljenu smesu stavljati na list kupusa, oblikovati sarme, ređati u činiju i sipati vode da sarma ogrezne, u vodu dodati par kriški limuna pa kuvati koliko je potrebno da se pirinač skuva.
5. Kuvanu sarmu zapeći u zagrejanoj rerni
Poslužiti toplo, preliveno saftom u kojem se sarma kuvala.

Zaboravljeni specijalitet iz Homolja: Gulaš od koprive koji su čobanice pravile na ognjištu
Starinski posni recept sa Homoljskih planina vraća se u kuhinje kao zdrava i ukusna zamena za mesna jela.

Seljačko jelo koje se na Balkanu pravi već vekovima: Recept je jedinstven i znali su ga naši stari samo
Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake

Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija

Stari recept za čorbu na koji su zaboravili mnogi: Sprema se od nekoliko sastojaka koje već imate u kuhinji
Jednostavna čorba od sastojaka koje već imamo kod kuće.

Ljutenica iz Đerdapa: Recept sa divljim belim lukom koji se prenosi šapatom
U selima kraj Dunava, između Golupca i Miroča, domaćice još uvek prave ljutenicu od pečenog paradajza i samoniklog sremuša – recept koji ne piše u kuvarima
Komentari(0)