"PIĆE BOGOVA": Evo kako da ga napravite
Dovodi do buđenja slično kao kafa, ali bez neželjenih efekata kafe

Ceo svet je poludeo za čuvenim paragvajskim čajem koji nudi apsolutno sve pogodnosti samo u jednoj šolji ovog napitka. „Snaga kafe, zdravstvene pogodnosti čaja i euforija čokolade“ su samo delić onoga čime ovaj čaj raspolaže.
Zbog ovakvog dejstva Južnoamerikanci ga zovu i „pićem bogova“ dok su ga evropski doseljenici nazvali „zeleno zlato“.
Yerba Mate biljka raste kao žbun ili niže drvo visine do 6 metara, pa ga nazivaju i Small tree. Ime vodi poreklo od francuske reči maté, dok su česti i nazivi paragvajski ili brazilski čaj.
Nema nuspojava
Možda vas zanima:

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.
Možda vas zanima:

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.
Možda vas zanima:

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.
Ova biljka raste samostalno i divlje u šumama Paragvaja, Brazila, Urugvaja i Argentine.
Listovi ovog žbuna izgledaju kao da su kožni i sadrže i do 1,5 odsto kofeina. Biljka cveta od oktobra do decembra, a njeni plodovi su u vidu crvenih bobica.
Čaj odlično deluje na pojačanje imuniteta i metabolizma. On je veći antioksidant čak i od zelenog čaja i nema nikakvih nuspojava kao prilikom konzumiranja kafe i čaja sa kofeinom, a uz to i podiže energiju.
– Mate čaj dovodi do buđenja slično kao kafa, ali bez neželjenih efekata kafe. Retko ometa san i ne izaziva nervozu koju kofein ponekad stvara. Koriste ga i sportisti da poboljšaju fizičke aktivnosti. Korisno je za osobe koje pate od mentalnog, fizičkog ili od sindroma hroničnog umora – navodi portal Bebrainfit.
6 prednosti ovog pića bogova
1. Idealan odnos vitamina i minerala
Biljka Mate sadrži 27 odsto više vitamina nego zeleni čaj, uključujući vitamine A, C, E, B1, B2, niacin (B3), B5, B kompleks, kalcijum, gvožđe, kalijum, mangan, selen, magnezijum, fosfor, karoten, esencijalne masne kiseline, hlorofil, antioksidanse i još mnogo toga zbog čega i opravdava svoj bogovski naziv.
2. Jača kosti
Ispijanje ovog čaja povećava gustinu kostiju, čak i kod ljudi koji ne vežbaju.
Studija je sprovedena na ženama koje su u postmenopauzi, budući da su one najviše izložene riziku od osteoporoze. Zaključak koji je izveden je da su žene koje su redovno pile Mate čaj imale oko 10 odsto veću gustinu kostiju od žena koje ga nisu koristile.
3. Ubija ćelije raka debelog creva
– Yerba Mate sadrži nekoliko poznatih antikancerogenih jedinjenja. Kada se ovaj čaj doda ljudskim ćelijama raka debelog creva u epruveti, ćelije raka se samouništavaju – navodi se u istraživanju.
4. Dobar je za srce
Ovo piće je korisno za srčana oboljenja, reguliše nepravilan rad srca i krvni pritisak.
NJegova antiupalna i antioksidativna svojstva štite srce i kardiovaskularni sistem. On opušta krvne sudove omogućavajući bolji protok krvi, a time i bolju cirkulaciju.
5. Smanjuje stres
Mate osvežava organizam, smanjuje umor i napetost mišića i ublažava stres.
Koristi se za jačanje otpornosti organizma u borbi protiv prehlada, podmlađuje telo i povećava lekovitost drugih biljaka ukoliko se uzima zajedno sa njima.
6. Ubrzava metabolizam
Tradicionalno se koristi kod poremećaja sistema za varenje, kontroliše apetit i čisti organizam, što može često da dovede do gubitka neželjenih kilograma.
U latinoameričkim zemljama postoji poslovica koja kaže:
– Da nema Mate čaja, svaki čaj bi bio dobar –
Način pripreme Mate čaja
Yerba Mate čaj ima kulturu poput japanskog ispijanja čaja. On je zvanično piće Argentine, gde ga koristi čak 92 odsto ljudi.
Tradicija nalaže da samo jedna osoba priprema čaj i nudi ostalima

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.
Komentari(0)