"PIĆE BOGOVA": Evo kako da ga napravite
Dovodi do buđenja slično kao kafa, ali bez neželjenih efekata kafe

Ceo svet je poludeo za čuvenim paragvajskim čajem koji nudi apsolutno sve pogodnosti samo u jednoj šolji ovog napitka. „Snaga kafe, zdravstvene pogodnosti čaja i euforija čokolade“ su samo delić onoga čime ovaj čaj raspolaže.
Zbog ovakvog dejstva Južnoamerikanci ga zovu i „pićem bogova“ dok su ga evropski doseljenici nazvali „zeleno zlato“.
Yerba Mate biljka raste kao žbun ili niže drvo visine do 6 metara, pa ga nazivaju i Small tree. Ime vodi poreklo od francuske reči maté, dok su česti i nazivi paragvajski ili brazilski čaj.
Nema nuspojava
Možda vas zanima:

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.
Možda vas zanima:

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.
Možda vas zanima:

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.
Ova biljka raste samostalno i divlje u šumama Paragvaja, Brazila, Urugvaja i Argentine.
Listovi ovog žbuna izgledaju kao da su kožni i sadrže i do 1,5 odsto kofeina. Biljka cveta od oktobra do decembra, a njeni plodovi su u vidu crvenih bobica.
Čaj odlično deluje na pojačanje imuniteta i metabolizma. On je veći antioksidant čak i od zelenog čaja i nema nikakvih nuspojava kao prilikom konzumiranja kafe i čaja sa kofeinom, a uz to i podiže energiju.
– Mate čaj dovodi do buđenja slično kao kafa, ali bez neželjenih efekata kafe. Retko ometa san i ne izaziva nervozu koju kofein ponekad stvara. Koriste ga i sportisti da poboljšaju fizičke aktivnosti. Korisno je za osobe koje pate od mentalnog, fizičkog ili od sindroma hroničnog umora – navodi portal Bebrainfit.
6 prednosti ovog pića bogova
1. Idealan odnos vitamina i minerala
Biljka Mate sadrži 27 odsto više vitamina nego zeleni čaj, uključujući vitamine A, C, E, B1, B2, niacin (B3), B5, B kompleks, kalcijum, gvožđe, kalijum, mangan, selen, magnezijum, fosfor, karoten, esencijalne masne kiseline, hlorofil, antioksidanse i još mnogo toga zbog čega i opravdava svoj bogovski naziv.
2. Jača kosti
Ispijanje ovog čaja povećava gustinu kostiju, čak i kod ljudi koji ne vežbaju.
Studija je sprovedena na ženama koje su u postmenopauzi, budući da su one najviše izložene riziku od osteoporoze. Zaključak koji je izveden je da su žene koje su redovno pile Mate čaj imale oko 10 odsto veću gustinu kostiju od žena koje ga nisu koristile.
3. Ubija ćelije raka debelog creva
– Yerba Mate sadrži nekoliko poznatih antikancerogenih jedinjenja. Kada se ovaj čaj doda ljudskim ćelijama raka debelog creva u epruveti, ćelije raka se samouništavaju – navodi se u istraživanju.
4. Dobar je za srce
Ovo piće je korisno za srčana oboljenja, reguliše nepravilan rad srca i krvni pritisak.
NJegova antiupalna i antioksidativna svojstva štite srce i kardiovaskularni sistem. On opušta krvne sudove omogućavajući bolji protok krvi, a time i bolju cirkulaciju.
5. Smanjuje stres
Mate osvežava organizam, smanjuje umor i napetost mišića i ublažava stres.
Koristi se za jačanje otpornosti organizma u borbi protiv prehlada, podmlađuje telo i povećava lekovitost drugih biljaka ukoliko se uzima zajedno sa njima.
6. Ubrzava metabolizam
Tradicionalno se koristi kod poremećaja sistema za varenje, kontroliše apetit i čisti organizam, što može često da dovede do gubitka neželjenih kilograma.
U latinoameričkim zemljama postoji poslovica koja kaže:
– Da nema Mate čaja, svaki čaj bi bio dobar –
Način pripreme Mate čaja
Yerba Mate čaj ima kulturu poput japanskog ispijanja čaja. On je zvanično piće Argentine, gde ga koristi čak 92 odsto ljudi.
Tradicija nalaže da samo jedna osoba priprema čaj i nudi ostalima

Ukusi Srbije na jednom mestu: 5 tradicionalnih jela koja svaki turista mora probati
Kada turisti dođu u Srbiju, jedna od stvari koje nikako ne smeju propustiti jeste da iskuse bogatstvo naše kuhinje. Srpska gastronomija oduševljava raznolikošću ukusa, a tradicionalna jela pružaju jedinstven gastronomski doživljaj koji svaki gost dugo pamti.

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Komentari(0)