TRADICIONALNI RECEPT ZA NAJUKUSNIJI KAČAMAK: Tajne je u jednom sastojku koji mu daje savršen ukus
Nećete moći da mu odolite

Kukuruzno brašno je pravi izvor vitamina i minerala i pozitivno utiče na naše zdravlje. Bogato je gvožđem koje je bitno u izgradnji hemoglobina. Ta namirnica ne samo što snižava krvni pritisak i čuva srce, već je odličan saveznik u jačanju imuniteta. Od nje se prave mnoga domaća, zdrava jela, koja su često na trpezi u svakoj kući. Možda malo nepravedno potisnut, između ostalih, i kačamak.
Iako ga mnogi smatraju sirotinjskom hranom i improvizacijom kada nije bilo drugih namirnica u kući, kačamak je bio i ostao jedno od najzdravijih jela i obroka. U Istočnoj Srbiji je oduvek bio nezamenljiv obrok, kao i na Kosovu, dok je u Severnoj Makedoniji poznat kao Bakardan.
Isključivo se po tradiciji služio na sofri (drvenom starinskom stolu sa niskim nogarama), u tepsiji ili plehu oko kog su se ukućani okupljali i zajedno obedovali. U tiganju bi domaćice pripremile spržu u koju su svi ukućani umakali svoje zalogaje. Često se služio i sa kiselim mlekom i bio je obrok koji je davao energiju bez unosa velikih kalorija.
Možda vas zanima:

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Možda vas zanima:

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Možda vas zanima:

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak
Danas, nažalost, mnogi to jelo zamenjuju palentom praveći je na različite načine, ali se to ne može porediti jer je i postupak pravljenja ovog jela, ali i njegov sastav skroz drugačiji nego kod palente.
Međutim, ono što treba napomenuti jeste da su tradicionalnu grudvičasti gnjecavi zalogaji nezamislivi bez jednog sastojka koji mu daje poseban u aromu, a koji mnoge domaće zaborave da dodaju svom kačamaku. U pitanju je maslac.
Bez tog sastojka gurmani, ali i oni kojima je kačamak uža specijalnost, tvrde da to jelo nije pravo, a o zdravstvenim benefitima koje donosi da ne pričamo.

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.
Komentari(0)