Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj

Kiza R

18:00

Gastronomija 0

Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

tufahije
Shutterstock

Šta su zapravo tufahije?

Tufahije su sočni desert napravljen od jabuka punjenih slatkim nadevom od oraha, prelivenih šećernim sirupom i ukrašenih šlagom. Iako izgledaju vrlo raskošno, priprema ovog deserta nije komplikovana, što ga čini idealnim za one koji žele da zadive goste bez previše muke.

Sastojci za tufahije:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Jabukama oguliti koru i izdubiti sredinu pažljivo da ostanu cele.

U vodu dodati 500 g šećera i sok od limuna pa prokuvati. Potom u sirup staviti jabuke da se kuvaju 10-ak minuta dok malo ne omekšaju.

Izvaditi jabuke da se prohlade, a za to vreme pripremiti nadev od mlevenih oraha, šećera, cimeta i meda.

Svaku jabuku napuniti pripremljenom smesom od oraha, poređati ih na tanjir i preliti sirupom u kome su kuvane.

Ukrasiti ih šlagom ili slatkom pavlakom i ostaviti u frižideru da se ohlade pre služenja.

Zaboravljeni desert naše tradicije

Tufahije su bile popularan desert u mnogim srpskim kućama, posebno tokom zimskih praznika ili svečanosti. Osim što su ukusne, simbolizuju i spoj različitih kulturnih uticaja koji su oblikovali srpsku kuhinju. Danas ih ređe spremamo, ali upravo zato ovaj recept zaslužuje da ga vratimo na naše trpeze.

Probajte ovaj jednostavan recept i vratite duh tradicije na vašu trpezu!

Tagovi:

Komentari(0)

Loading