Slatkiš gotov za samo 20 minuta: Ova posna bajadera topi se u ustima i postaće kraljice vaše slavske trpeze (RECEPT)

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Recept za posnu bajaderu brzo se i jednostavno sprema

posna bajadera
Shutterstock

Polako počinje sezona slava, a domaćice se često opredeljuju za sitne kolače kada je u pitanju slatki deo trpeze.

Tu ima bezbroj ideja i mogućnosti, ali maltene da se u svim kućama u Srbiji među slavskim kolačima nalazi i bajadera.

Danas vam predstavljamo posnu varijantu ovog kolača, koja je podjednako lepa kao i mrsna varijanta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

300 g posnog mlevenog keksa
200 g mlevenih oraha
250 g šećera
10 kašika vode
1 vanilin šećer
150 gr posne čokolade za kuvanje
200 g posnog margarina
Za glazuru:
3 kašike šećera
3 kašike ulja
3 kašike vode
100 g posne čokolade za kuvanje

Priprema:

Kuvajte u šerpi vanilin šećer, šećer i vodu dok ne provri.

Potom sklonite sa ringle, pa dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi.

Onda dodjate mleveni keks i orahe i sve dobro sjedinite.

Smesu podelite na dva dela. U jedan dodajte rastopljenu čokoladu.

U pravougaoni pleh sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese i ostavite u frižideru da se stegne.

Kada se kolač u potpunosti stegnete, počnite da pravite glazuru.

U šerpu sipajte ulje, šećer, vodu i lokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi.

Kolač secite kad se ohladi.

Create your own user feedback survey c.id
komisbrot

Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši

Gastronomija

13:00

20 septembar, 2025

Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.

Komentari(0)

Loading