Slatka tajna jeseni: Tufahije sa orasima i kapljicom rakije
Svi znaju za tufahije iz Bosne, ali u pojedinim delovima zapadne Srbije i Šumadije pripremale su se drugačije tufahije – jednostavnije i siromašnije, ali podjednako ukusne.
Sastojci:
-
6 kiselih jabuka
-
200 g oraha (sitno mlevenih)
-
2 kašike meda
-
1 kašičica cimeta
-
50 g suvog grožđa
-
malo rakije ili ruma (opciono)
Priprema:
Jabuke oljuštiti i izdubiti sredinu.
Orahe pomešati sa medom, suvim grožđem, cimetom i kašičicom rakije.
Tom smesom napuniti jabuke i poređati ih u pleh.
Sipati malo vode u pleh i peći na 180°C oko 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju.
Poslužiti mlake, sa kašikom kisele pavlake ili domaćeg kajmaka (što je specifično za ovaj kraj!).
Zašto je poseban?
Možda vas zanima:
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Možda vas zanima:
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Možda vas zanima:
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Kao iz poslastičarnice: Krempita za koju će vam svi tražiti recept, tajna je u ukusnom filu, topi se u ustima
Spremite krempitu kojoj niko neće odoleti.
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Komentari(0)