Slatka tajna jeseni: Tufahije sa orasima i kapljicom rakije

Kiza R

14:00

Gastronomija 0

Svi znaju za tufahije iz Bosne, ali u pojedinim delovima zapadne Srbije i Šumadije pripremale su se drugačije tufahije – jednostavnije i siromašnije, ali podjednako ukusne.

tufahije
Shutterstock

Sastojci:

  • 6 kiselih jabuka

  • 200 g oraha (sitno mlevenih)

  • 2 kašike meda

  • 1 kašičica cimeta

  • 50 g suvog grožđa

  • malo rakije ili ruma (opciono)

Priprema:

  • Jabuke oljuštiti i izdubiti sredinu.

  • Orahe pomešati sa medom, suvim grožđem, cimetom i kašičicom rakije.

  • Tom smesom napuniti jabuke i poređati ih u pleh.

  • Sipati malo vode u pleh i peći na 180°C oko 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju.

  • Poslužiti mlake, sa kašikom kisele pavlake ili domaćeg kajmaka (što je specifično za ovaj kraj!).

  • Zašto je poseban?

    Možda vas zanima:

    Ovo nije desert u klasičnom smislu, već zimska užina naših starih. U Šumadiji se verovalo da jabuka pečena s orasima „jača krv“ i greje organizam, pa se često spremala za decu i starije. Dodavanje malo kajmaka preko tople jabuke bilo je pravo jelo „za dušu“.

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

    Tagovi:

    Komentari(0)

    Loading