Kuglof koji će mirisati do kraja ulice: Mekan kao pena i ima nezaboravan ukus, ovo mu daje poseban šmek

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Ukusna poslastica kojoj niko ne može odoleti.

Kuglof
Printscreen/Youtube

Kuglof po bakinom receptu biće vaš izbor u mnogim prilikama.

Potrebno:

3 krupnija ili 4 sitnija jajeta
100 gr šećera
200 gr brašna
150 ml mleka
1 prašak za pecivo
100 ml ulja
50 gr seckanih oraha
100 gr suvog grožđa
2 vanilin šećera
korica limuna
2 kapućomoka
1 ravna kašika kakaa

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom dodati brašno sa praškom za pecivo prosejano. Ubaciti ulje, suvo grožđe koje ste potopili u vodu. Koricu limuna i 2 vanilin šećera. Sve izjednačiti.

Odvojiti 1/3 testa može i polovina i ubaciti kapućino koje se pomešali sa 2 kašike vruće vode u to dodati seckane orahe i izjednačiti. Kuglof podmazati uljem i posuti brašnom i sipati prvo svetli deo.

Preko prosejati lagano 1 kašiku kakaa. Preko sipati deo sa kapučinom,

Malo protresti i peći na 190 stepeni C 50 minuta. Sasvim prohladjeno seći Posuti prah šećerom.

domaći hleb

Zašto je Jezekiljev hleb simbol zdravlja i dugovečnosti– Biblijski recept star više od 2.500 godina

Gastronomija

17:00

23 septembar, 2025

U Starom zavetu, u Knjizi proroka Jezekilja, zapisana je jedna od najstarijih poznatih receptura za hleb. U poglavlju 4, stihu 9 stoji: „Uzmi pšenicu i ječam, pasulj i sočivo, proso i raž, pa ih stavi u jednu posudu i od njih sebi ispeci hleb.“ Ovaj biblijski stih postao je osnova za tzv. Jezekiljev hleb – vekovni simbol hrane koja istovremeno hrani telo i dušu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading