Kako se u Resavi pravila “ljutina za zimu”: Zaboravljen zeleni ajvar sa belim lukom i brašnom
U selima između Despotovca i Rekovca, žene su spremale posebnu zimnicu od zelene paprike, belog luka i brašna. “Ljutina” se nije mazala – već grabila kašikom, služila uz vruću proju i čuvala u podrumu kao oštar znak prave zime.

Pre nego što su police bile prepune gotovih ajvara i salata, domaćice iz Resave su znale da se zima dočekuje uz jednu stvar: “ljutinu”. Gusto, jako, ljuto i kiselo jelo koje se pravilo od zelene babure, belog luka, soli i brašna – kuvano do gustine paštete, čuvano u staklenkama ili glinenim činijama. Nije bilo za svakog. Nije bilo za mazanje. To se uzimalo kašikom – kad zahladi, kad sneg padne, uz kiselo mleko i koru tople pogače.
Šta je zapravo “ljutina”?
Ljutina je zimski specijalitet koji je kombinacija:
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
- kuvanog ajvara od sirove zelene paprike,
- belog luka u velikim količinama,
- brašna koje se koristi za zgušnjavanje,
- ulja, sirćeta, soli i malo šećera – za balans.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Možda vas zanima:

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Pravi se krajem septembra, kad paprika sazri ali ne pocrveni – jer prava ljutina je zelena.
Recept: Ljutina iz Resave
Sastojci:
- 5 kg zelene babure (ili ljutih zelenih rog paprika po ukusu)
- 5 glavica belog luka
- 100 ml ulja
- 1 l vode
- 2 kašike brašna
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 100 ml alkoholnog sirćeta
Priprema:
- Papriku oprati, očistiti od semenki i samleti ili sitno seckati.
- U velikom loncu propržiti beli luk na ulju samo da zamiriše.
- Dodati papriku, vodu, so i šećer. Kuvati 30 minuta na laganoj vatri.
- U posebnoj šolji razmutiti brašno sa malo vode i sirćeta, pa uliti u smesu.
- Kuvati još 10–15 minuta, dok se masa ne zgusne.
- Vruće sipati u tegle, poklopiti i umotati dok se ne ohlade.
Kako se jela ljutina
Ljutina se nije mazala na hleb – to se grabilo kašikom, kao prilog.
Služi se:
- uz vruću proju i kiselo mleko,
- uz krompir iz rerne,
- uz suvo meso i kupus,
- ili čak kašikom preko pasulja, umesto ljute paprike.
U selima kao što su Plažane, Medveđa, Subotica (resavska), Miliva, starije žene i danas kažu: “Ako ne zapeče u nosu – nije ljutina.”
Zašto je nestala sa trpeze?
- Jer je recept ostao u glavama baka, a retko se zapisivao.
- Jer današnje paprike “više nisu kao pre” – blaže, vodenije.
- Jer se ljudi plaše “beli luk i brašno zajedno”, iako je to prava domaća hemija zime.
U gradovima se “ljutina” izgubila, zamenjena kupovnim ajvarima – ali u resavskim selima još se pravi u septembru – po mirisu, ne po kalendaru.
Zima bez ljutine nije zima
Ovo nije salata. Nije namaz. Nije ukras uz jelo.
Ljutina je ono što te greje kad sve drugo stane.
Što ti da snagu da izdržiš dan u šumi, u štali, u školi bez grejanja.
Možda vredi da je vratimo – ne samo u teglu, već u naviku. Jer neki ukusi ne greju jezik – već pamćenje.

Ovako Makedonci prave punjene paprike: Razlikuju se od naših, ali su prste da poližete, obavezno probajte recept
Spremite najmilijima ručak kojem neće odoleti.

PRAVO OSVEŽENJE ZA LETNJE DANE: Isprobajte recept za supu od paradajza i lubenice
Ovaj recept će vas naprosto oboriti s nogu!


Banatske savijačice ili gibančice po receptu naših baka
Testo je zaštitni znak banatske kuhinje, a savijačice su sigurno pri vrhu te liste, odmah posle krofni, štrudli i pogačica sa čvarcima.

Krmenadle u neodoljivom saftu: Bakin recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Ovaj recept će pretvoriti obične krmenadle u pravu gozbu za celu porodicu sa iznenađujuće malo truda.
Komentari(0)