
STARINSKI UŠTIPCI KOJI SE TOPE U USTIMA I MIRIŠU DO KOMŠIJA Ne upijaju ulje, brzo se prave, a sastojke već imate kod kuće!
Brzinski doručak koji budi ukućane bez alarma.
Brzinski doručak koji budi ukućane bez alarma.
Tražiće Vam repete.
Neka vaša polica sa zimnicom bude obogaćena još jednim savršenim jelom.
Napravite domaće slatko od grožđa po starinskom bakinom receptu.
Jagnjeća džigerica je pravi delikates, koji, ako se pripremi po ovom receptu se bukvalno topi u ustima
U građanskim domovima Aranđelovčana još se pomalo oponašaju kraljevske navike. Specijaliteti su oplenački kotlet i stek vojvode Stepe.
Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..
Mekani i vazdušasti uštipci su uvek dobar zalogaj, sami za sebe ili uz glavno jelo, predjelo.. Još su ih naše bake pravile, i to često.. Poznata je priprema sa kvascem, uz pomoć kojeg lepo narastu i budu vazdušasti..
Naša nacionalna kuhinja je jedna od najosobenijih zbog toga što je naš narod odvajkada iznalazio različite načine pripremanja jela. Helmold, nemački istoričar 12. veka, opisujući osvajanje slovenskih teritorija od strane Karla Velikog, pominje jedan prijem kod kralja Pribislava, govoreći: Pribislav nas je primio veoma ljubazno i priredio nam obilnu gozbu. Dvadeset jela je bilo na stolu, što su ga postavili pred nas
Ajnpren čorba je čorba čije ime potiče od originalnog naziva koji glasi: "Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper", "Anpren", klin čorba i mnogi su je probali...
Sirup od zove je tradicionalni narodni recept u našim krajevima
Svaki kraj u Srbiji ima svoje tradicionalno jelo, a evo koji ima najoriginalniju kuhinju
Zaboravljeno jelo Srbije definitivno je ćulbastija (đulbastija). Najčešće se pravi u Vranju, a evo i kako
Vrаnjskа trpezа obiluje zаčinimа, testeninom i jаkim аlkoholnim nаpicimа. Vаžnа je sаmo veštinа konzumirаnjа, trebа uživаti u jelu i piću, jesti i piti lаgаno i polаko u umerenim količinаmа i užitаk je zаgаrаntovаn.