KRALJICA SVAKOG VESELJA Omiljeno jelo našeg naroda kao neizostavni deo svih proslava i slavskih trpeza

Jelena Vamović

12:00

Gastronomija 0

Najstrasveniji ljubitelji sarma smatraju da što duže sarma stoji, odnosno što se više podgreva, postaje sve bolja i bolja, i da mogu istu jesti nekoliko dana zaredom.

KRALJICA SVAKOG VESELJA Omiljeno jelo našeg naroda kao neizostavni deo svih proslava i slavskih trpeza
shutterstock

 

Sarma je postala neizostavni deo svakog veselja, proslava i slava koja se proslavljaju zimi, gde se služi kao predjelo. I ako niste do sada probali ovo čarobno srpsko tradicionalno jelo, učinite to što pre.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sarmu, ili bar neku njenu verziju, doneli su Osmanlije u ovaj kraj. Njegovo ime potiče od turske reči „sarmak“, što znači „umotati“. Ipak, u Turskoj postoji vrsta slatkiša koja se naziva i „sarma“, dok se u Srbiji taj izraz koristi samo za slano jelo.

Sarma se obično pravi od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča. Mešavina mesa, pirinča i začina umotana je u listove kiselog kupusa, a zatim se stavlja u lonac, u kome se dugo krčka. Iskusni kuvari u Srbiji mogu satima da kuvaju na laganoj vatri, čineći njen ukus još boljim. Posebno ako u smešu dodate malo dimljenog mesa ili slanine. Pravi gurmani uvek piju vino i uz njega imaju hrena ili belog luka.

Ono što je karakteristično za sarmu je da u njenom ukusu možete uživati i ukoliko ste vegan.

shutterstock

 

U ovom regionu postoji i druga vrsta sarme. Ljudi iz Srbije obožavaju ovo jelo toliko da ga se ne mogu odreći ni tokom leta. Zbog toga, ako ste u Srbiji, možete uživati čak i tokom letnjih meseci. Samo, u ovoj verziji sarme, meso i pirinač su umotani u lišće vinove loze umesto kiselog kupusa, a dodaje se i malo luka. Takođe se može napraviti na vegetarijanski način. Slava, venčanje ili čak dobar nedeljni ručak gotovo se ne mogu zamisliti bez sarme za stolom.

Sastojci:

1 kg mlevenog svinjskog mesa

1 solja pirinča

2 kom srednje glavice luka

1 kom mala sargarepica

1 cen belog luka

150 suve slaninice

1 kasika vegete

so i biber po ukusu

1/2 kasicice ljute mlevene paprika

1 kasicica slatke mlevene paprika

 

shutterstock

Komentari(0)

Loading