Hladovina i kašika: Letnja okrepa sa srpske trpeze

Kiza R

19:00

Gastronomija 0

Kad bi sunce upržilo, a zapisi pružili najgušću senku, domaćice u srpskim selima posluživale su jednostavna, osvežavajuća jela — ono što rashlađuje telo i veseli dušu.

čorba od luka
Shutterstock

Jedno od takvih jela je ladna čorba od krastavaca sa kiselim mlekom, pripremana bez vatre, bez mesa, bez žurbe. Prava letnja okrepa.

Recept: Ladna čorba od krastavaca sa kiselim mlekom

Sastojci:

  • 2 veća krastavca
  • 500 ml kiselog mleka (ili jogurta)
  • 2 čena belog luka
  • Veza mirođije ili peršuna
  • So, biber
  • Malo hladne vode (po potrebi)
  • Po želji: šaka mlevenih oraha

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Poslužuje se u glinenim činijama, uz krišku hleba ili komad sira. Nekad se jela ispod šljive, danas najčešće u dvorištu, pod suncobranom — ali ukus ostaje isti: domaći, osvežavajući i jednostavan kao život pored zapisa.

Komentari(0)

Loading