Šta ukazuje na to da je DINJA slatka? Evo na šta treba da obratite pažnju pre kupovine
Dinja je, po mišljenju mnogih, najukusnije letnje voće – slatka, bogata vodom i omiljena širom sveta.
Međutim, kada dođe vreme da se izabere ona prava – najslađa, najsočnija i najmirisnija – mnogi se oslanjaju na teoriju o "muškoj" i "ženskoj" dinji.
Ali koliko je ta priča zapravo tačna? Da li dinje imaju pol? I da li je tačno da su "ženske" uvek slađe?
Kako razlikovati mušku i žensku dinju, po narodnom verovanju
Možda vas zanima:
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.
Možda vas zanima:
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.
Možda vas zanima:
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.
Prema popularnom mišljenju koje se prenosi s kolena na koleno – a i među tezgama na pijaci – dinje se razlikuju po izgledu šara na kori:
Muška dinja ima pruge koje idu uzdužno, od jednog kraja do drugog. Ove dinje često imaju blaži ukus i manje su slatke. Idealne su ako ne volite preterano sladak ukus.
Ženska dinja ima koncentrične pruge, odnosno krugove oko baze (najčešće nasuprot mesta gde je bila peteljka). Smatra se da su upravo ove dinje slađe i sočnije, i zato ih većina kupaca bira kao desert.
Međutim, da li dinja stvarno ima pol? Nauka kaže – ne baš. Botanički gledano, pol imaju samo cvetovi, dok plod dinje nema pol. To znači da muška i ženska dinja zapravo ne postoje, bar ne u naučnom smislu.
Ono što je tačno jeste da se neke sorte dinja, zaista razlikuju po šarama, i da se kvalitet ploda može povezati sa izgledom kore – ali to nije pravilo koje važi za sve vrste.
Čak i proizvođači priznaju da su šare ponekad izraženije na prvim plodovima koje biljka rodi, i da ti plodovi zaista mogu biti kvalitetniji. Ali to ne znači da je svaka "ženska" dinja automatski slađa.
Kako izabrati dobru dinju? Evo nekoliko praktičnih saveta koji provereno rade:
Miris: Zrela dinja ima jak, prijatan miris oko mesta gde je bila peteljka. Ako ne miriše, verovatno nije zrela.
Težina: Uzmite dinju u ruku. Ako deluje teža nego što izgleda – to je dobar znak. To znači da je puna soka.
Zvuk: Kucnite lagano. Zrela dinja daje tup, pun zvuk.
Kora: Treba da bude čvrsta, bez mekih mesta, pukotina ili udubljenja.
Iako je zabavno nagađati da li je dinja "muška" ili "ženska", istina je da kvalitet ploda zavisi od mnogo važnijih faktora: sorte, načina uzgoja, zalivanja i vremena berbe. Struktura šara može da pomogne kao jedan od pokazatelja, ali nikako ne treba da bude jedini kriterijum.
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.
Komentari(0)