RECEPT NAŠIH BAKA ZA KIFLICE KOЈE SU SVEŽE DANIMA: Tajni sastojak koji im daje mekanu teksturu i savršen je za užinu!

Jadranko Žugić

19:00

Gastronomija 0

Zaboravite na kupovna peciva koja se već sutradan stvrdnu! Prava tajna domaće kuhinje leži u jednostavnosti i jednom ključnom sastojku. Otkrivamo recept za savršene, mekane, vazduшаste kiflice koje ostaju sveže danima – idealne za posao, put ili školu.

hleb
Shutterstock

Kiflice su, uz proju, najčešće pripremano testo u srpskim domovima. Ipak, prave, domaće kiflice, koje su bile mekane i četvrtog dana, odavno su postale mit. Tražimo "tajni sastojak" koji su naše bake koristile u vreme kada nije bilo industrijskih aditiva.

brze kiflice Shutterstock
 

Ključni sastojak: Kiselo mleko umesto vode!

 

Većina recepata koristi mleko i vodu. Međutim, tajna dugotrajne svežine i mekoće je u korišćenju kiselog mleka ili jogurta (ili čak kefira) umesto običnog mleka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zašto radi?

  • Kiselost: Kiselost iz jogurta reaguje sa sodom bikarbonom i kvascem, pomažući testu da bolje narasta i da postane "pufnasto".

  • Vlažnost: Jogurt daje testu dodatnu vlažnost koja sprečava brzo sušenje. Kiflice se nežno peku, a iznutra ostaju sočne.

  • kiflice sa sirom Shutterstock
     

    Trik sa mašću: Odsjaj starog recepta

     

    Iako mnogi koriste ulje, bake su često koristile mast (svinjska mast ili biljna mast) umesto tečnih ulja. Mast daje kiflicama neuporedivo bolju strukturu i punu teksturu, a smanjuje lomljivost nakon pečenja.

    Brzi savet za mekoću: Testo mesite što kraće, ali energično. Nakon što se kiflice formiraju, obavezno ih premažite umućenim žumancem i ostavite da odstoje 15-ak minuta pre pečenja – ovo će im dati prelepu, zlatnu boju.

    Kiflice punjene sirom ili džemom su savršena užina, dok one sa premazom od belog luka i peršuna mogu poslužiti kao odličan dodatak čorbama i pečenju. Bakini recepti su, kao i uvek, najbolji!

    Shutterstock/OsherR

    Gastronomski pejzaž Srbije – od „špajzerske“ do „pite na sve načine“

    Gastronomija

    19:00

    10 oktobar, 2025

    Srbija je zemlja u kojoj se raznolikost prepoznaje ne samo po pejzažima i govorima, već i po hrani. Svaki kraj ima svoje specijalitete, a ponegde je cela kuhinja dobila nadimak koji je ostao u narodnom govoru. Od „škole roštilja“ u Leskovcu, preko „kuhinje pita“ u Sandžaku, do „špajzerske trpeze“ u Banatu – nazivi nisu slučajni, već su odraz prirode, istorije i navika stanovništva.

    Tagovi:

    Komentari(0)

    Loading