Omiljeno srpsko jelo na starinski način! Sarme iz rerne morate da probate, ovako spremljene su ultra sočne i ukusne

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Ako ste ljubitelj sarme, obavezno probajte i ovaj recept jer ukus sigurno ne manjka

letnja sarma
Shutterstock

Sarma je sigurno jedno od omiljenih jela na trpezama širom Srbije, i najčešće se sprema tradicionalno na šporetu. Iako smo navikli na miris krčkanja ovog obožavanog jela, postoji i drugačiji način pripreme - u rerni.

Ako ste ljubitelj sarme, obavezno probajte i ovaj recept jer ukus sigurno ne manjka, a kažu da je mnogo sočnija i meso mekano kada se priprema na ovaj starinski način.

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa

Možda vas zanima:

650 g mešanog mlevenog mesa

Možda vas zanima:

1 šoljica pirinča

Možda vas zanima:

2 glavice crnog luka

Možda vas zanima:

5 čenova belog luka

Možda vas zanima:

4 komada suvog mesa (oko 300 grama)

Možda vas zanima:

2 jaja

Možda vas zanima:

biber, suvi začin, so

Možda vas zanima:

500 ml vode

Možda vas zanima:

1 ravna kašika mlevene crvene paprike

Možda vas zanima:

4 kašike pasiranog paradajza

Možda vas zanima:

Za zapršku:

Možda vas zanima:

2 kašike brašna

Možda vas zanima:

ulje

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema: 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Iseckajte crni luk na kockice, a beli luk sitno, pa očistite listove kiselog kupusa od žila. Na ulju propržite crni luk. U zasebnu posudu stavite mleveno meso, beli luk, pirinač, so, jaja, i suvi biljni začin. Zatim dodajte prženi crni luk pa sve dobro promešajte. Stavite na svaki list kupusa po kašiku pripremljene smese, pa zavijte sarmu. Na dno vatrostalne posude naređajte nekoliko listova kupusa. Onda poređajte sarme, a između njih stavite komade suvog mesa. Nalijte vodu, dodajte lovorov list pa poklopite posudu. Pecite 2 sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Za to vreme, propržite na ulju 2 kašike brašna, pa dodajte mlevenu papriku, promešajte i dodajte pasirani paradajz. Sipajte dve šolje vode i kuvajte par minuta. Na kraju, prelijte sarme pa ih vratite bez poklopca u rernu, smanjite temperaturu na 180 stepeni, i dopecite ih još 20 do 30 minuta. Prijatno!

@lepotesrbijee BANJA VRUJCI Lekovita voda i čudotvorno blato poznati u celom svetu #srbija #lepotesrbije #serbia #fypシ゚ #fyp #foryoupage #fyf ♬ original sound - LepoteSrbije
kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Tagovi:

Komentari(0)

Loading