Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

U moru raznih recepata koji se mogu pronaći na Internetu mnogo je onih koji su nepravedno zapostavljeni, a samo zbog toga što su se domaćice okrenule kupovnim slatkišima, koji ne mogu da priđu domaćim slatkim pikantrijama.
Upravo zbog toga, donosimo vam jedan savršen recept za slatko od belog grožđa, koji se pre samo dvadesetak godina nalazio na trpezi u većini domaćinskih kuća.
Isprobajte ga i uživajte u njemu tokom dugih hladnih zima, ukućani će vam biti zahvalni.
Sastojci za slatko od belog grožđa:
1 kg belog grožđa
1 kg šećera ( za zdraviju verziju možete uzeti i braon)
100 ml vode
jedan limun
Priprema:
Grožđe očistite od peteljki, dobro operite i ostavite da se ocedi. Za to vreme u širu šerpu sipajte šećer. Dodajte vodu i zagrevajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje, dok se šećer ne rastopi. Pre nego što počne da se karamelizuje dodajte grožđe.
Grožđe treba da bude lepo prekriveno šećerom, zato dobro promešajte. Skidajte penu koja se stvara tokom kuvanja dokle god je ima. Ovo je veoma važan korak.
Kada ga zahvatite kašićicom, a ono se ne sliva to je znak da je slatko kuvano. Pri samom kraju kuvanja dodajte limun isečen na kriške. Potom ga kuvajte još pet minuta i skinite sa šporeta.
Slatko sipajte u prethodno sterilisane zagrejane tegle, zatvorite poklopac, pokrijte ćebetom i ostavite da se u potpunosti ohlade. Nakon toga čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Komentari(0)