Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

U moru raznih recepata koji se mogu pronaći na Internetu mnogo je onih koji su nepravedno zapostavljeni, a samo zbog toga što su se domaćice okrenule kupovnim slatkišima, koji ne mogu da priđu domaćim slatkim pikantrijama.
Upravo zbog toga, donosimo vam jedan savršen recept za slatko od belog grožđa, koji se pre samo dvadesetak godina nalazio na trpezi u većini domaćinskih kuća.
Isprobajte ga i uživajte u njemu tokom dugih hladnih zima, ukućani će vam biti zahvalni.
Sastojci za slatko od belog grožđa:
1 kg belog grožđa
1 kg šećera ( za zdraviju verziju možete uzeti i braon)
100 ml vode
jedan limun
Priprema:
Grožđe očistite od peteljki, dobro operite i ostavite da se ocedi. Za to vreme u širu šerpu sipajte šećer. Dodajte vodu i zagrevajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje, dok se šećer ne rastopi. Pre nego što počne da se karamelizuje dodajte grožđe.
Grožđe treba da bude lepo prekriveno šećerom, zato dobro promešajte. Skidajte penu koja se stvara tokom kuvanja dokle god je ima. Ovo je veoma važan korak.
Kada ga zahvatite kašićicom, a ono se ne sliva to je znak da je slatko kuvano. Pri samom kraju kuvanja dodajte limun isečen na kriške. Potom ga kuvajte još pet minuta i skinite sa šporeta.
Slatko sipajte u prethodno sterilisane zagrejane tegle, zatvorite poklopac, pokrijte ćebetom i ostavite da se u potpunosti ohlade. Nakon toga čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.
Komentari(0)