Ovaj poseban sastojak stavite u sarmu i ukus će vas raspametiti: U Jugoslaviji su je nekada baš ovako pravili

Izvor: Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Obično se prave od mlevenog mesa i kiselog kupusa

sarma iz rerne
Shutterstock

Sarma je jedno od nezaobilaznih jela kada je reč o srpskoj kuhinji u posebnim prilikama – slave, svadbe i druga velika slavlja teško je zamisliti bez sarmica na stolu.

Obično se prave od mlevenog mesa i kiselog kupusa, ali su i te kako popularne i posne sarme. U svakom slučaju, reč je o jelu koje je obožavano i važan deo naše tradicije, a svako ima svoj jedinstven recept koji se prenosi s kolena na koleno.

Za jedan čujemo veoma retko, a u prošlosti je bio popularan, a to su sarmice sa jajetom koje se koristi da poveže smesu za nadev.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Hrvatski portal 24sata.hr pronašao je pre nekoliko godina u „Knjizi za svaku ženu“, koju je objavila Hrvatska seljačka štamparija, recept iz 1952. godine u kom se navodi jaje kao jedan od sastojaka za fil.

Ovaj nesvakidašnji recept koji zaista vredi probati prenosimo u celini.

Domaće sarme sa jajetom

Sastojci:

– 3 glavice kiselog kupusa

Fil za sarmu:

– 1/2 kg iseckane govedine – 1/2 kg iseckane svinjetine – 4 velike kašike suve slanine iseckane na sitne kocke – 2 velike kašike masti – 1 glavica sitno iseckanog luka (treba žuto ispeći) – 1 celo jaje – 1 velika kašika soli – 1/2 velike kašike bibera – 6 velikih kašika pirinča

Za zapršku:

– 5 velikih kašika masti – 3 velike kašike brašna – 1 velika kašika paprike – 2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode – iseckani kiseli kupus – 2 velike kašike soli

Priprema:

Sve što je nabrojano pod „fil za sarmu“ treba u posudi dobro izmešati. Od svake glavice kiselog kupusa listovi se skinu i malo iseku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.

Stavi list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.

Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj iseckani kupus, posoli, prokuvaj, poređaj sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuvaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umesto vode.

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Tagovi:

Komentari(0)

Loading