Ovaj poseban sastojak stavite u sarmu i ukus će vas raspametiti: U Jugoslaviji su je nekada baš ovako pravili
Obično se prave od mlevenog mesa i kiselog kupusa
Sarma je jedno od nezaobilaznih jela kada je reč o srpskoj kuhinji u posebnim prilikama – slave, svadbe i druga velika slavlja teško je zamisliti bez sarmica na stolu.
Obično se prave od mlevenog mesa i kiselog kupusa, ali su i te kako popularne i posne sarme. U svakom slučaju, reč je o jelu koje je obožavano i važan deo naše tradicije, a svako ima svoj jedinstven recept koji se prenosi s kolena na koleno.
Za jedan čujemo veoma retko, a u prošlosti je bio popularan, a to su sarmice sa jajetom koje se koristi da poveže smesu za nadev.
Možda vas zanima:
Omiljeno srpsko jelo na starinski način! Sarme iz rerne morate da probate, ovako spremljene su ultra sočne i ukusne
Ako ste ljubitelj sarme, obavezno probajte i ovaj recept jer ukus sigurno ne manjka
Recept za sarmu iz 1952. posvađao Balkan: Zbog jednog sastojka domaćice su odlepile, dodajete li i vi ovo?
Starinska receptura za omiljeno balkansko jelo uspelo je da ''posvađa'' ljude sa naših prostora i to samo zbog jednog neobičnog sastojka
Možda vas zanima:
Omiljeno srpsko jelo na starinski način! Sarme iz rerne morate da probate, ovako spremljene su ultra sočne i ukusne
Ako ste ljubitelj sarme, obavezno probajte i ovaj recept jer ukus sigurno ne manjka
Recept za sarmu iz 1952. posvađao Balkan: Zbog jednog sastojka domaćice su odlepile, dodajete li i vi ovo?
Starinska receptura za omiljeno balkansko jelo uspelo je da ''posvađa'' ljude sa naših prostora i to samo zbog jednog neobičnog sastojka
Možda vas zanima:
Omiljeno srpsko jelo na starinski način! Sarme iz rerne morate da probate, ovako spremljene su ultra sočne i ukusne
Ako ste ljubitelj sarme, obavezno probajte i ovaj recept jer ukus sigurno ne manjka
Recept za sarmu iz 1952. posvađao Balkan: Zbog jednog sastojka domaćice su odlepile, dodajete li i vi ovo?
Starinska receptura za omiljeno balkansko jelo uspelo je da ''posvađa'' ljude sa naših prostora i to samo zbog jednog neobičnog sastojka
Hrvatski portal 24sata.hr pronašao je pre nekoliko godina u „Knjizi za svaku ženu“, koju je objavila Hrvatska seljačka štamparija, recept iz 1952. godine u kom se navodi jaje kao jedan od sastojaka za fil.
Ovaj nesvakidašnji recept koji zaista vredi probati prenosimo u celini.
Domaće sarme sa jajetom
Sastojci:
– 3 glavice kiselog kupusa
Fil za sarmu:
– 1/2 kg iseckane govedine – 1/2 kg iseckane svinjetine – 4 velike kašike suve slanine iseckane na sitne kocke – 2 velike kašike masti – 1 glavica sitno iseckanog luka (treba žuto ispeći) – 1 celo jaje – 1 velika kašika soli – 1/2 velike kašike bibera – 6 velikih kašika pirinča
Za zapršku:
– 5 velikih kašika masti – 3 velike kašike brašna – 1 velika kašika paprike – 2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode – iseckani kiseli kupus – 2 velike kašike soli
Priprema:
Sve što je nabrojano pod „fil za sarmu“ treba u posudi dobro izmešati. Od svake glavice kiselog kupusa listovi se skinu i malo iseku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.
Stavi list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.
Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj iseckani kupus, posoli, prokuvaj, poređaj sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuvaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umesto vode.
Najsočniji kolač sa jabukam: Jednostavna i brza priprema
Kolač sa jabukama za vikend pred nama
Ovo je recept za medenjake od pre sto godina: Danima ostaju meki, evo u čemu je caka
Ukoliko ste ljubitelj klasičnih starinskih medenjaka koji sastojcima opravdavaju svoj naziv, isprobajte recept koji odoleva zubu vremena duže od jednog veka
Evo kako da pripremite najbolje kuvano vino: Samo pazite na 1 stvar i uživaćete tokom praznika
Donosimo vam recept za najukusnije kuvano vino.
Najbolje princes krofne koje ćete ikad probati: Pripremaju se brzo i lako, a ukus je jedinstven!
Recept za dobre stare princes krofne
RECEPT KOJI PROVERENO USPEVA: Napravite proju čiji će vas ukus oduševiti (VIDEO)
Proja po posebnoj recepturi
Komentari(0)