Ovaj poseban sastojak stavite u sarmu i ukus će vas raspametiti: U Jugoslaviji su je nekada baš ovako pravili
Obično se prave od mlevenog mesa i kiselog kupusa

Sarma je jedno od nezaobilaznih jela kada je reč o srpskoj kuhinji u posebnim prilikama – slave, svadbe i druga velika slavlja teško je zamisliti bez sarmica na stolu.
Obično se prave od mlevenog mesa i kiselog kupusa, ali su i te kako popularne i posne sarme. U svakom slučaju, reč je o jelu koje je obožavano i važan deo naše tradicije, a svako ima svoj jedinstven recept koji se prenosi s kolena na koleno.
Za jedan čujemo veoma retko, a u prošlosti je bio popularan, a to su sarmice sa jajetom koje se koristi da poveže smesu za nadev.
Možda vas zanima:

ZAPRŠKA ZA SARMU PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Kada ih prelijete ovim sosom, osetićete ozbiljnu razliku
Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima.

Omiljeno srpsko jelo na starinski način! Sarme iz rerne morate da probate, ovako spremljene su ultra sočne i ukusne
Ako ste ljubitelj sarme, obavezno probajte i ovaj recept jer ukus sigurno ne manjka
Možda vas zanima:

ZAPRŠKA ZA SARMU PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Kada ih prelijete ovim sosom, osetićete ozbiljnu razliku
Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima.

Omiljeno srpsko jelo na starinski način! Sarme iz rerne morate da probate, ovako spremljene su ultra sočne i ukusne
Ako ste ljubitelj sarme, obavezno probajte i ovaj recept jer ukus sigurno ne manjka
Možda vas zanima:

ZAPRŠKA ZA SARMU PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Kada ih prelijete ovim sosom, osetićete ozbiljnu razliku
Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima.

Omiljeno srpsko jelo na starinski način! Sarme iz rerne morate da probate, ovako spremljene su ultra sočne i ukusne
Ako ste ljubitelj sarme, obavezno probajte i ovaj recept jer ukus sigurno ne manjka
Hrvatski portal 24sata.hr pronašao je pre nekoliko godina u „Knjizi za svaku ženu“, koju je objavila Hrvatska seljačka štamparija, recept iz 1952. godine u kom se navodi jaje kao jedan od sastojaka za fil.
Ovaj nesvakidašnji recept koji zaista vredi probati prenosimo u celini.
Domaće sarme sa jajetom
Sastojci:
– 3 glavice kiselog kupusa
Fil za sarmu:
– 1/2 kg iseckane govedine – 1/2 kg iseckane svinjetine – 4 velike kašike suve slanine iseckane na sitne kocke – 2 velike kašike masti – 1 glavica sitno iseckanog luka (treba žuto ispeći) – 1 celo jaje – 1 velika kašika soli – 1/2 velike kašike bibera – 6 velikih kašika pirinča
Za zapršku:
– 5 velikih kašika masti – 3 velike kašike brašna – 1 velika kašika paprike – 2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode – iseckani kiseli kupus – 2 velike kašike soli
Priprema:
Sve što je nabrojano pod „fil za sarmu“ treba u posudi dobro izmešati. Od svake glavice kiselog kupusa listovi se skinu i malo iseku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.
Stavi list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.
Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj iseckani kupus, posoli, prokuvaj, poređaj sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuvaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umesto vode.

Starinski recept za knedle koje će biti spremne za tren oka: Prave se od samo 2 sastojka i uspevaju baš svima
Bez domaće supe ne može da prođe nedeljni ručak, a ako su u njoj mekane knedle, e tada je užitak zagarantovan.

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.

TRIKOVI NAJBOLJIH DOMAĆICA: Proverite koliko je jaje staro
Ova brza i jednostavna metoda može vam uštedeti novac, ali i sačuvati zdravlje.
Komentari(0)