Po receptu Ljiljane Blagojević, starinske i bez masti: Vanilice na 3 načina savršene za slavu i svaki dan (RECEPTI)

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Jedan od omiljenih slatkiša u kojima se uživa decenijama opet je dobio svoje mesto na svečanim trpezama

vanilice
Shutterstock

Kada je u pitanju slavska trpeza na njoj se uvek nađe mnogo ukusnih đakonija, ali bez zaslađenja na kraju ne bi ništa bilo tako dobro. Kolači, torte, baklave i druge slatke pikanterije se podrazumevaju i čine mnogima ogromno zadovoljstvo.

Ukoliko i vi volite kolače koje smo svi jeli kao deca onda sigurno pamtite ukus onih savršenih trošnih vanilica koje su budile sva čula. 

U sredini džem da spoji sve sastojke, okolo prah šećer i uživanje je zagarantovano. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vanilice po receptu glumice Ljiljane Blagojević

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

pola litre mleka
pola kvasca
malo šećera
jedno jaje
300 grama masti
pola kilograma brašna

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamesite testo, malom čašom ili modlom za vanilice vadite kolutiće i ređajte na pleh koji je namazan mašću i brašnom, pa pecite u zagrejanoj rerni.  Kada je testo pečeno, filujte ih džemom po izboru, spajajte i uvaljajte u sitan šećer.

Starinski recept za vanilice

Sastojci:

500 grama brašna
200 grama masti
1 jaje + 1 žumance
5 kašika šećera
2 kesice vanilinog šećera
sok od jednog limuna

I još:

džem po ukusu
šećer u prahu

Priprema:

Stavite mast u činiju, pa ga umutite penasto mikserom, uz dodatak jednog celog jajeta, šećera, vanilinog šećera, soka od limuna i jednog žumanceta. Potom sipajte brašno i počnite da mesite rukom.

Na pobrašnjenoj površini razvucite testo oklagijom, pa vadite okruglim kalupom ili rakijskom čašom i ređajte po plehu obloženom pek-papirom.

Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta, ali pripazite da ostanu bele, odnosno treba tek da počnu da rumene. Potom izvadite, namažite keksić džemom po ukusu, pa preklopite drugim keksićem i tako dok ne utrošite materijal.Po želji ih možete valjati u šećer u prahu, ali nije obavezno.

Moderan recept za vanilice bez masti 

Sastojci:

500 g brašna
200 g maslaca
5 kašika kisele pavlake
2 žumanceta
2 kašike kristal šećera
rendana kora od 1 limuna
prah šećer za posipanje
džem po želji

Priprema:

Maslac penasto umutiti sa kristal šećerom, pa zatim dodati žumanca i rendanu koru limuna. Sjediniti i dodati pavlaku, a zatim brašno i zamesiti testo. Ostaviti 30 minuta. Razvući ga oklagijom na pobrašnjenoj podlozi da bude debljine oko 0,5 cm, pa vaditi čašicom za rakiju krugove. Ređati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni oko 20 minuta, paziti da ostanu bele. Mazati ih džemom po želji i sastavljati po dve, pa uvaljati u prah šećer.

(Espreso)

Komentari(0)

Loading