Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.
Da bi vam sarma bila dobra mora i kupus u koji je savijate da bude dobar. Šta to znači? Pa mora da bude čvrst list, ali nikako žilav, neka vas ne prevari to što je list mekan ili providan ako je čvrst. Kad ga uzmete u ruku da smotate sarmu ne sme da ima žilice, to odstranite, a ne sme ni da bude premekan, možete da se prevarite pa da pomislite da će biti mekši kad se skuva, ali ne – raspašće se.
Morate da vodite računa i o mesu, najbolja kombinacija je mešano mleveno meso.
Obratite pažnju i na dodatke koje stavljate u sarmu. Suvo meso, trebalo bi da bude baš suvo, ne prodimljeno.
Možda vas zanima:
Ovaj poseban sastojak stavite u sarmu i ukus će vas raspametiti: U Jugoslaviji su je nekada baš ovako pravili
Obično se prave od mlevenog mesa i kiselog kupusa
ZAPRŠKA ZA SARMU PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Kada ih prelijete ovim sosom, osetićete ozbiljnu razliku
Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima.
Možda vas zanima:
Ovaj poseban sastojak stavite u sarmu i ukus će vas raspametiti: U Jugoslaviji su je nekada baš ovako pravili
Obično se prave od mlevenog mesa i kiselog kupusa
ZAPRŠKA ZA SARMU PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Kada ih prelijete ovim sosom, osetićete ozbiljnu razliku
Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima.
Možda vas zanima:
Ovaj poseban sastojak stavite u sarmu i ukus će vas raspametiti: U Jugoslaviji su je nekada baš ovako pravili
Obično se prave od mlevenog mesa i kiselog kupusa
ZAPRŠKA ZA SARMU PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Kada ih prelijete ovim sosom, osetićete ozbiljnu razliku
Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima.
Začini su jako bitni, na primer crvena paprika, nemojte da stavljate bilo koju, izaberite jednu vrstu koju ćete da koristite zbog boje i arome, trebalo bi da bude proverena, da kad se sarma skuva bude i crvena, a ne da paprika u toku kuvanja izgubi svoju boju i sarma ostane bleda i za oko lošeg izgleda, jer svako jelo koje lošije izgleda nije ni primamljivo.
Potrebno vam je:
1 kg mešanog mlevenog mesa
1 šolja pirinča od 2dl
3 glavice crnog luka
suvo meso, po želji, slanina, rebra, kobasica
začini. . . vegeta, so, biber, crvena paprika
listovi kupusa
Postoje dva postupka za pravljenje sarmi, ja ne znam koji je prvi ili koji je pravi ali oba su mnogo dobra. Napisaću oba.
Prvi: Sitno iseckan luk, mleveno meso, pirinač i začine (1 kašika crvene paprike, 1 kašika vegete i 1/3 kašike bibera) izmešati i ostaviti da odstoje.
Listove kupusa oprati i odstraniti žilice.
Uzeti list sarme u ruku, staviti ga na otvoren dlan, ako je velik baš list onda ga preseći, na list staviti kašiku smese. Saviti stranu lista koja je do vas unutra (2-3cm) pa onda levu i desnu isto tako unutra i na kraju tu stranu do vas do kraja lista urolati.
Tako zavijene sarme ređati u glinenu posudu, ta vam je najbolja za kuvanje sarme na čije ste dno stavili par listova kupusa. Između sarmi staviti suvo meso, završiti rolanje sarmi, poklopiti ih sa još par listova kupusa, naliti vodom, da ogreznu i staviti da se kuva. Tokom kuvanja sud u kojem se sarma kuva samo mrdati levo-desno. Kad je sarma kuvana, posle jedno 2h laganog krčkanja zapržiti.
I tu imate dve vrste zaprške. Jedna je sa uprženim brašnom i uljem, kojima je dodata kašika crvene paprike ili druga, koja je malo laganija, za one koji ne smeju teške zaprške. . . malo brašna se razmuti sa vodom i tome se doda paprika pa se tako istrese između sarmi.
Drugi recept za pravljenje sarmi je: izdinstati sitno iseckan luk sa uljem i vodom, njemu dodajte meso i pirinač pa još malo prokrčkajte, 10ak minuta, dodajte začine. Isto motanje, ista zaprška i kuvanje.
O ovom našem domaćem jelu bi se moglo pisati danima, svako ima neki svoj pravi isproban domaći recept, a za sve one koji bi da probaju neki drugi, ili nisu zadovoljni svojim imaju ova dva proverena, prava, domaća recepta.
Ovakve krofne nikada niste probali: Spremite najmilijima poslasticu kojoj neće odoleti, tope se u ustima
Ovaj recept svideće se mnogima.
TRIKOVI KUVARA ZA PRŽENJE RIBE: Na ovaj način neće upiti ulje
Uz nekoliko jednostavnih smernica prženje ribe će biti lak posao, a rezultat je odličan ukus bez masti na tanjiru
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
Komentari(0)