RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna

Kiza R

21:00

Gastronomija 0

Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

domaća turšija
Shutterstock

Za klasičnu turšiju pripremite mešavinu povrća poput paprika, šargarepe, karfiola i krastavčića, operite i isecite ih, pa ređajte u tegle ili bure. Napravite preliv od vode, sirćeta, soli i šećera, zagrejte ga dok se ne rastopi, a zatim prelijte preko povrća u teglama, dobro zatvorite i ostavite na hladnom i tamnom mestu nekoliko nedelja. Te uživajte u domaćoj turšiji tokom hladnih dana.

Turšija - sastojci (za oko 3 kg povrća):

1 kg paprika
1 kg šargarepe
1 kg karfiola
1 kg krastavčića
2 kašike soli
2 kašike šećera
1 litar sirćeta
4 litre vode
Po želji: listovi vinobrana, konzervans, cvet suve mirođije, kašičica slačice, korijander

Turšija - priprema:

1. Pripremite povrće: Operite i očistite svo povrće. Paprikama izvadite semenke i peteljke, šargarepu oljuštite, a karfiol iskidajte na cvetiće.

Možda vas zanima:

2. Pripremite tegle: Sterilizujte tegle i poklopce.

Možda vas zanima:

3. Napunite tegle: U svaku teglu poređajte začine po želji. Zatim napunite tegle pripremljenim povrćem, slažući ga što čvršće.

Možda vas zanima:

4. Pripremite rastvor: U loncu pomešajte vodu, sirće, so i šećer. Dodajte konzervans i vinobran ako koristite. Zagrejte smesu dok se svi sastojci ne rastope.

Možda vas zanima:

5. Sipajte rastvor: Sklonite sa vatre i prelijte vrućim rastvorom preko povrća u teglama, tako da ga potpuno pokrije.

Možda vas zanima:

6. Zatvorite i čuvajte: Dobro zatvorite tegle poklopcima. Okrenite ih naopačke dok se ne ohlade, a zatim ih okrenite ponovo na pravu stranu. Ostavite na hladnom i tamnom mestu da odstoji nekoliko nedelja pre konzumacije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Saveti:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ukoliko koristite bure, redovno otivajte sirće i vraćajte ga
Sačekajte oko 20 dana pre konzumacije da se turšija slegne i postane spremna za jelo

(Stil)

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading