ZAPRŠKA ZA SARMU PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Kada ih prelijete ovim sosom, osetićete ozbiljnu razliku

21:00

Gastronomija 0

Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima.

sarma
Shutterstock

Ono što svi volimo je sarma koja je kraljica srpske kuhinje. Svako je sprema na svoj način, a sada ćete videti kako se sprema prava sarma, kako samo naše bake znaju da je prave.

Ovo su sastojci za recept za pravljenje seljačke sarme:

  • - 300 ml kuvanog paradajza
  • - veća glava kiselog kupusa
  • - lovorov list
  • - dimljena slanina
  • - 6 čena belog luka
  • - 1 kg mlevenog mešanog mesa (govedina/svinjetina) 
  • - 3 glavice crnog luka
  • - meso po želji (vrat, rebra)
  • - so i biber
  • - domaća mast
  • - suva paprika
  • - šolja pirinča

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1. Propržite luk i beli luk, pa dodajte mleveno meso. Dodajte začine i so po ukusu. Kada se sve lepo proprži, dodajte oprani pirinač, pa uzmite kupus i uvijte sarmu.

2. Uklonite koren sa svakog lista da biste ga lakše umotali. Kada ih umotate, stavite u duboku tepsiju gde ste na dnu namazali masnoću.

3. Ređati slaninu i suvo meso, dodati lovorov list po želji. Sipajte paradajz, pa dolijte vode da se sarme natopi. Kuvati oko 2 sata, obavezno na laganoj vatri.

4. Na kraju na masti možete propržiti po kašiku brašna i aleve paprike, a pred kraj kuvanja, dok se još krčka, prelijte sosom. Dobićete odličan preliv za sarmu.

(Najžena)

Komentari(0)

Loading