Ove biljke su čudo: Nakon što ih JEDNOM POSADITE u bašti, plodove ćete BRATI GODINAMA!

Kiza R

13:00

Zanimljivosti 0

Iako je rad u bašti za istinske vrtlare prava uživancija i opuštanje, većina je ipak bar jednom pomislila kako bi bilo divno imati biljke koje na zahtijevaju puno truda, a obilno daju plodove. Dobra vest je da takve – postoje.

biljke
Shutterstock

Reč je o višegodišnjim biljkama koje, nakon što ih jednom posadite, godinama daju plodove. Izdvajamo 7 takvih povrtarskih čuda.

Špargla

Jedna od najpoznatijih višegodišnjih kultura. Iako joj treba dve do tri godine da se razviju do pune produktivnosti, jednom kada se ukoreni, može da rađaj i više od 20 godina. Najbolje uspeva na sunčanim mestima s dobro dreniranim tlom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Rabarbara

Uzgaja se zbog svojih mesnatih stabljika koje imaju osvežavajući, kiselkast ukus. Može ostati na istom mestu decenijama, a s vremenom postaje sve jača i rodnija. Jednom posađena, zahteva minimalnu negu osim povremenog prihranjivanja đubrivom.

Ren

Nezaobilazan je u mnogim baštama jer, ne samo da je ukusan dodatak jelima, već je i vrlo otporan na razne uslove. Brzo se širi, pa je najbolje saditi ga na mesto gde nećete morati često da ga premeštate. Koren se vadi po potrebi, a biljka se sama obnavlja.

Čičoka

Poznata i kao jerusalimska artičoka, čičoka je višegodišnja biljka koja se uzgaja zbog svojih hranjivih gomolja. Vrlo je otporna i lako se širi, pa je najbolje saditi je na kontrolisanom prostoru. Može opstati u vrtu decenijama bez posebne nege.

Vlašac

Ovaj aromatični član porodice luka raste godinama na istom mestu i izuzetno je zahvalan za uzgoj. Osim što je odličan dodatak raznim jelima, vlašac privlači korisne oprašivače u vrt. Jednostavno se obnavlja i može da se bere tokom cele sezone.

Zelje

Zeljasta biljka s blagim kiselkastim ukusom često se koristi u supama, salatama i umacima. Kada se jednom posadi, svake godine iznova niče i daje sveže listove bez potrebe za ponovnom setvom.

Zimski praziluk

Za razliku od običnog, zimski praziluk može da opstane više sezona i sam se razmnožava. Ne mogu da mu naude ni vrlo niske temperature. Njegovi izdanci ostaju u tlu i svake godine ponovno niču, omogućujući vam sveže stabljike tokom cele sezone.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading