MINERAL KOJI NOSI IME PO NAŠEM VLADARU Kako je zeleno-plavi mineral postao poznat pod imenom Milošin

M. M.

18:00 >> 12:03

Zanimljivosti 0

Novopronađeni mineral nazvao milošin u kneževu čast

MINERAL KOJI NOSI IME PO NAŠEM VLADARU Kako je zeleno-plavi mineral postao poznat pod imenom Milošin
Printscreen

Tokom boravka srpske delegacije u Carigrad, na knežev poziv u Srbiji su boravili rudarski starešina i inženjer baron Sigmund fon Herder sa saradnicima iz Saksonije, koji su vršili terenska ispitivanja, u pratnji člana Sovjeta Stevana Radičevića, za otvaranje rudnika, izgradnju livnice i rudarske železnice u Srbiji.

Baron Herder je u Srbiju doneo poklon zbirku od 500 primeraka minerala koje je sakupio po različitom krajevima sveta, a potom je obogatio uzorcima i iz Srbije. Iz „baronove zbirke“ do danas su sačuvana 254 uzorka koja se čuvaju na propisan način u zbirci - muzeju Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Baron fon Herder je tokom istraživanja starog rudnika gvožđa u selu Rudnjaku kod Kruševca pronašao zeleno-plavi mineral.

Po povratku u Frajberg utvrđeno je da se radi o novoj mineralnoj vrsti, koji je na njegov predlog nazvan Milošin po knezu Milošu. Knez Miloš je za dobro odrađen posao na terenu i poklon minerološku zbirku nagradio barona sa 1000 dukata u zlatu i sabljom posebno iskovanom i ukrašenom s 108 brilijanata od 20 karata. Ova sablja je postala zaštitni znak i baština Herderovih naslednika na mestu vrhovnog rudarskog starešine Saksonije.

 

Komentari(0)

Loading