OVO JE BIO OMILJENI DORUČAK U JUGOSLAVIJI ZA VREME USKRŠNJEG POSTA: Svi su obožavali taj ukus, a jeftin je i VEOMA ZDRAV
Ako ste se ikada pitali koji je bio omiljeni doručak mešu Srbima u Jugoslaviji, mi vam donosimo starinski recept!
![OVO JE BIO OMILJENI DORUČAK U JUGOSLAVIJI ZA VREME USKRŠNJEG POSTA: Svi su obožavali taj ukus, a jeftin je i VEOMA ZDRAV](/data/images/2022-12-26/42744_screenshot-6_f.png?timestamp=1713650400)
Miris proje sa prazilukom bio je jedna od omiljenih u domovima širom Jugoslavije, posebno za vreme velikog uskršnjeg posta. Potrebno vam je vrlo malo novca za sastojke i samo nekoliko minuta da napravite smesu, a ukus će vas očarati već pri prvom zalogaju. Mnogima je postao omiljeni doručak i kada nije post, a recept se godinama prenosi sa kolena na koleno.
Sastojci:
200 g belog brašna
200 g kukuruznog brašna
2 struka praziluka
pola čaše ulja
1 kesica praška za pecivo
2 čaše kisele vode
so
susam po želji
Način pripreme:
Iseckajte beli i zelenio deo praziluka, potom zeleni ostavite sa strane, a beli propržite na malo ulja. Zatim pomešajte belo i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu i posolite po želji. U smesu dodajte prženi praziluk i dobro promešajte. Po želji možete odozgo dodati i susam.
Možda vas zanima:
![proja](/data/images/2024-08-09/96993_proja-2-662262007_f.jpg)
Caka iskusnih domaćica za najmekšu i najvazdušastiju proju koja se ne mrvi: U smesu samo dodajte 2 tajna sastojka
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
![Šarena proja: Umuti, prospi, ispeci, posluži uz jogurt i udri brigu na veselje](/data/images/2023-02-08/46022_proja-shutterstock-372846826_f.jpg)
Šarena proja: Umuti, prospi, ispeci, posluži uz jogurt i udri brigu na veselje
Ne znamo nikoga ko ovo jelo ne voli
Možda vas zanima:
![proja](/data/images/2024-08-09/96993_proja-2-662262007_f.jpg)
Caka iskusnih domaćica za najmekšu i najvazdušastiju proju koja se ne mrvi: U smesu samo dodajte 2 tajna sastojka
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
![Šarena proja: Umuti, prospi, ispeci, posluži uz jogurt i udri brigu na veselje](/data/images/2023-02-08/46022_proja-shutterstock-372846826_f.jpg)
Šarena proja: Umuti, prospi, ispeci, posluži uz jogurt i udri brigu na veselje
Ne znamo nikoga ko ovo jelo ne voli
Možda vas zanima:
![proja](/data/images/2024-08-09/96993_proja-2-662262007_f.jpg)
Caka iskusnih domaćica za najmekšu i najvazdušastiju proju koja se ne mrvi: U smesu samo dodajte 2 tajna sastojka
Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža
![Šarena proja: Umuti, prospi, ispeci, posluži uz jogurt i udri brigu na veselje](/data/images/2023-02-08/46022_proja-shutterstock-372846826_f.jpg)
Šarena proja: Umuti, prospi, ispeci, posluži uz jogurt i udri brigu na veselje
Ne znamo nikoga ko ovo jelo ne voli
Dobijenu smesu sipajte u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Nakon toga je izvadite i pospite zelenim delom praziluka. Vratite je na pećenje još desetak minuta, dok lepo ne porumeni.
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
![policajac torta](/data/images/2025-02-12/113762_369075-screenshot-538-ff_f.jpg)
Nema kuće u Jugoslaviji koja za praznike nije imala Policajac tortu: Izdašna, sa pečenim korama, puna oraha i čokolade
Poslastica koju smo obožavali u Jugoslaviji, veoma je izdašna, a postupak veoma jednostavan
Komentari(0)