OVO JE BIO OMILJENI DORUČAK U JUGOSLAVIJI ZA VREME USKRŠNJEG POSTA: Svi su obožavali taj ukus, a jeftin je i VEOMA ZDRAV
Ako ste se ikada pitali koji je bio omiljeni doručak mešu Srbima u Jugoslaviji, mi vam donosimo starinski recept!

Miris proje sa prazilukom bio je jedna od omiljenih u domovima širom Jugoslavije, posebno za vreme velikog uskršnjeg posta. Potrebno vam je vrlo malo novca za sastojke i samo nekoliko minuta da napravite smesu, a ukus će vas očarati već pri prvom zalogaju. Mnogima je postao omiljeni doručak i kada nije post, a recept se godinama prenosi sa kolena na koleno.
Sastojci:
200 g belog brašna
200 g kukuruznog brašna
2 struka praziluka
pola čaše ulja
1 kesica praška za pecivo
2 čaše kisele vode
so
susam po želji
Način pripreme:
Iseckajte beli i zelenio deo praziluka, potom zeleni ostavite sa strane, a beli propržite na malo ulja. Zatim pomešajte belo i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu i posolite po želji. U smesu dodajte prženi praziluk i dobro promešajte. Po želji možete odozgo dodati i susam.
Možda vas zanima:

Evo koje namirnice možete da jedete umesto mesa i jaja, tokom Uskršnjeg posta, a ovo je najbolja zamena za mleko
Uskršnji post počinje 3. marta i traje 40 dana

AKO IMATE DILEMU: Da li se treba uzdržavati od kafe tokom posta
Ovo pitanje često izaziva polemiku
Možda vas zanima:

Evo koje namirnice možete da jedete umesto mesa i jaja, tokom Uskršnjeg posta, a ovo je najbolja zamena za mleko
Uskršnji post počinje 3. marta i traje 40 dana

AKO IMATE DILEMU: Da li se treba uzdržavati od kafe tokom posta
Ovo pitanje često izaziva polemiku
Možda vas zanima:

Evo koje namirnice možete da jedete umesto mesa i jaja, tokom Uskršnjeg posta, a ovo je najbolja zamena za mleko
Uskršnji post počinje 3. marta i traje 40 dana

AKO IMATE DILEMU: Da li se treba uzdržavati od kafe tokom posta
Ovo pitanje često izaziva polemiku
Dobijenu smesu sipajte u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Nakon toga je izvadite i pospite zelenim delom praziluka. Vratite je na pećenje još desetak minuta, dok lepo ne porumeni.

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Recept za originalnu vojvođansku štrudlu s makom
Najmekša i najukusnija štrudla koja miriše na detinjstvo
Komentari(0)