RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način

Iz bakine kuhinje nam stiže recept za starinsko jelo koje pored popare, proje i kačamala spada u staro jelo naših predaka. Služilo se uz sirotinjska jela po kasiku da bi poboljšalo ukus. Veoma je kalorično, pa treba biti na oprezu naroćito ako ste alergični na laktozu. Da bi vam ovaj recept uspeo morate imati isključivo navedene sastojke - da sve bude punomasno. Uz cicvaru se može dodati i mast radi pojačavanja masnoće.
Cicvara - sastojci:
- 300 ml mleka
- 100 ml vode
- malo soli
- 300 g provrelog punomasnog sira
- 150 gr kajmaka provrelog
- 7-8 kašika kukuruznog brašna
Cicvara - priprema:
Možda vas zanima:


OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.
Možda vas zanima:


OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.
Možda vas zanima:


OVO ĆE VAS VRATITI U DETINJSTVO 3 starinska jela za doručak na kojima smo odrasli, lako se prave i bude uspomene
Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala "sirotinjska jela" koja se i danas spremaju.
U deblju šerpu sipati mleko i vodu, može pola - pola i malo posoliti. Kad provri izmrviti sir. Ostaviti da i on provri, pa dodati kajmak.
Kad dobro prokljuća dodavati brašno i stalno mešati na tihoj vatri.
Kuvati oko 10 minuta da se zgusne i počne da se odvaja od šerpe.
Cicvaru možete služiti uz kačamak i poparu, a može se služiti i sa sirom. Uživajte!

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(0)