RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo

Izvor: Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način

cicvara
Shutterstock

Iz bakine kuhinje nam stiže recept za starinsko jelo koje pored popare, proje i kačamala spada u staro jelo naših predaka. Služilo se uz sirotinjska jela  po kasiku da bi poboljšalo ukus. Veoma je kalorično, pa treba biti na oprezu naroćito ako ste alergični na laktozu. Da bi vam ovaj recept uspeo morate imati isključivo navedene sastojke - da sve bude punomasno. Uz cicvaru se može dodati i mast radi pojačavanja masnoće. 

Cicvara - sastojci:

  • 300 ml mleka
  • 100 ml vode
  • malo soli
  • 300 g provrelog punomasnog sira
  • 150 gr kajmaka provrelog
  • 7-8 kašika kukuruznog brašna

Cicvara - priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U deblju šerpu sipati mleko i vodu, može pola - pola i malo posoliti. Kad provri izmrviti sir. Ostaviti da i on provri, pa dodati kajmak. 

Kad dobro prokljuća dodavati brašno i stalno mešati na tihoj vatri. 

Kuvati oko 10 minuta da se zgusne i počne da se odvaja od šerpe.

Cicvaru možete služiti uz kačamak i poparu, a može se služiti i sa sirom. Uživajte!

 

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading