KAD VAS OBUZMU NEGATIVNE MISLI, DOVOLJNO JE SAMO DA URADITE OVO: Mudar savet starca Pajsija Svetogorca

14:00

Kultura 0

Mudar savet starca Pajsja Svetogorca pomaže da shvatimo kako se rešiti negativnih misli.

starac Pajsije
Printscreen/Youtube Duhovna biblioteka

Negativne i sabotirajuće misli su često glavni okidači za neuspeh. One nas sprečavaju da rastemo, iskoristimo svoje potencijale, probudimo talente i napredujemo. Osim toga, izazivaju iracionalne strahove i paralizuju napredak na svim poljima.

Mnogi veliki mislioci i duhovnjaci propovedali su čuvenu tezu "Kakve su ti misli, takav ti je život". A, kad se malo bolje zamislimo, shvatamo da ima smisla. Kada hranimo pozitivne misli, rspoloženje nam odmah poraste, a isto tako važi i za suprotno.

Starac Pajsije Svetogorac je jedan od najznačajnih i najuvaženijih svetogorskih staraca 20. veka, pravoslavni hrišćanski monah koji je proteklih decenija postao jedna od najsvetijih ličnosti u Grčkoj. Upravo on, dao je mudar savet u slučaju kada nas obuzmu negativne misli.

- Misli su kao avioni koji lete iznad nas, ali ne mogu da nas se dotaknu sve dotle dok im mi ne izgradimo pistu za sletanje!

Mi smo bića slobodne volje, i sami biramo šta ćemo sa takvim pomislima. Reči Svetog Pajsija se tumače tako da treba da prepoznamo negativnu pomisao sa iskrenošću i smirenjem, ali ne treba dugo da se bavimo njom, da se foksuiramo na stvari koje nas uznemiravaju i pustimo da ona raste u nama.

Ne pravimo takvim mislima pistu puštajući ih da sleću u naša srca, niti se borimo protiv nje. Tu misao treba da osvestimo, da je prepoznamo, shvatimo da je negativna, a zatim da je otpustimo i oslobodimo se.

Kao i kod svake nezdrave navike, potrebno je da budete odlučni i da se aktivirate. Kada imate neke negativne misli koje se tiču vas ili drugih, odlučite da ih zamenite moltivom, rečima ljubavi i radosti.

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading