KAD VAS OBUZMU NEGATIVNE MISLI, DOVOLJNO JE SAMO DA URADITE OVO: Mudar savet starca Pajsija Svetogorca

14:00

Kultura 0

Mudar savet starca Pajsja Svetogorca pomaže da shvatimo kako se rešiti negativnih misli.

starac Pajsije
Printscreen/Youtube Duhovna biblioteka

Negativne i sabotirajuće misli su često glavni okidači za neuspeh. One nas sprečavaju da rastemo, iskoristimo svoje potencijale, probudimo talente i napredujemo. Osim toga, izazivaju iracionalne strahove i paralizuju napredak na svim poljima.

Mnogi veliki mislioci i duhovnjaci propovedali su čuvenu tezu "Kakve su ti misli, takav ti je život". A, kad se malo bolje zamislimo, shvatamo da ima smisla. Kada hranimo pozitivne misli, rspoloženje nam odmah poraste, a isto tako važi i za suprotno.

Starac Pajsije Svetogorac je jedan od najznačajnih i najuvaženijih svetogorskih staraca 20. veka, pravoslavni hrišćanski monah koji je proteklih decenija postao jedna od najsvetijih ličnosti u Grčkoj. Upravo on, dao je mudar savet u slučaju kada nas obuzmu negativne misli.

- Misli su kao avioni koji lete iznad nas, ali ne mogu da nas se dotaknu sve dotle dok im mi ne izgradimo pistu za sletanje!

Mi smo bića slobodne volje, i sami biramo šta ćemo sa takvim pomislima. Reči Svetog Pajsija se tumače tako da treba da prepoznamo negativnu pomisao sa iskrenošću i smirenjem, ali ne treba dugo da se bavimo njom, da se foksuiramo na stvari koje nas uznemiravaju i pustimo da ona raste u nama.

Ne pravimo takvim mislima pistu puštajući ih da sleću u naša srca, niti se borimo protiv nje. Tu misao treba da osvestimo, da je prepoznamo, shvatimo da je negativna, a zatim da je otpustimo i oslobodimo se.

Kao i kod svake nezdrave navike, potrebno je da budete odlučni i da se aktivirate. Kada imate neke negativne misli koje se tiču vas ili drugih, odlučite da ih zamenite moltivom, rečima ljubavi i radosti.

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading