BEOGRADSKI DVOROVI Kako su nastala najlepša zdanja srpske prestonice

M. M.

18:01

Ostale vesti 0

Kraljevski dvorovi srpske prestonice, nekadašnji domovi srpskih vladara, predstavljaju ponos Beograda i važan su deo kulturnog nasleđa.

BEOGRADSKI DVOROVI Kako su nastala najlepša zdanja srpske prestonice
Shutterstock

 

Velelepna zdanja nalaze se u sklopu dva kompleksa – Terazijama pripadaju stari i novi dvor, dok se na Dedinju nalaze Kraljevski i Beli dvor.

Stari dvor

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stari dvor se nalazi u srcu prestonice, na raskršću ulica Kralja Milana i Dragoslava Jovanovića. U njemu se danas nalazi Skupština grada Beograda, i to je jedno od najreprezentativnijih zdanja akademske arhitekture 19. veka.

– Dvor je počeo da se gradi 1881. godine, kako bi se u njega uselili kralj Milan Obrenović, njegova supruga Natalija i sin Aleksandar. Dvorac koji kao da se iz bajke preselio u realnost – okružen ogradom od kitnjastog, kovanog gvožđa, raskošnim vrtom, kupolama sa pozlaćenim krunama, pripadao je kraljevskoj dinastiji. Dvor je pretrpeo velika oštećenja tokom ratova, pa je nakon niza rekonstrukcija dosta promenio svoj prvobitni izgled.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivan Jovanović (@juplotin)

Novi Dvor

Novi dvor se nalazi na Andrićevom vencu i trenutno je sedište Predsednika Republike Srbije. Sagrađen je 1911. godine po planu arhitekte Stojana Titelbaha u akademskom stilu.

– Kralj je, prevashodno živeo u vili na Senjaku, dok je dvor, sa svojih 60-tak soba, ostao kao kitnjasti odraz prefinjenog ukusa i moći vladajuće dinastije. U desetine soba spadala su tri velika, glavna salona, devet radnih kabineta, pet kupatila. Od 1935. godine u zgradi je bio smešten Muzej kneza Pavla, kada je uređenje enterijera povereno najboljim stručnjacima – kažu stručnjaci Milenijum tima I dodaju da je dvor otvoren i za turističke posete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Deder art 🎞 (@deder_art)

Kraljevski Dvor

Kraljevski dvor se, zajedno sa Belim dvorom, nalazi na Dedinju, na imanju površine 135 hektara. U vlasništvu je republike Srbije i ustupljen je prestolonasledniku Aleksandru II na korišćenje, navode iz Milenijum tima.

– Sagrađen je po planu arhitekte Živojina Nikolića i akademika Nikolaja Krasova u periodu 1924. – 1929. Izgrađen je ličnim sredstvima kralja Aleksandra I, u srpsko-vizantijskom stilu sa fasadom obloženom belim bračkim mermerom.

Beli Dvor

Beli dvor, sagrađen je po planu arhitekte Aleksandra Đorđevića, od 1934. do1937. godine, a renoviran je posle II svetskog rata, i ima značajnu ulogu u novijoj Srpskoj istoriji, kažu iz Milenijuma.

Komentari(0)

Loading